Lääkärien ja sairaanhoitajien pätevyys kiinnostaa

Kaikille avoin terveydenhoitoalan ammattirekisteri JulkiTerhikki on ollut käytössä vuoden. Suunnitteluvaiheessa paljon keskustelua herättäneeseen rekisteriin tehdään joka viikko 6 000 - 7 000 hakua. Netissä toimivasta palvelusta on tullut kiinteä osa hoitohenkilökunnan työhönottoa.

Kotimaa
Lääkäreitä.
Pekka Sipilä / YLE

Tampereen yliopistosairaalassa JulkiTerhikki on jokapäiväisessä käytössä. Naistentautien osaston ylihoitaja Anna-Maija Julin sanoo, että uusia hoitajia palkatessa pätevyys tarkistetaan rekisteristä aina.

- Kun rekrytoimme hoitajia, voimme tarkistaa, että ne annetut hakemuspaperit pitävät paikkaansa. Silloin, kun tämä otettiin käyttöön, tarkistimme kaikkien meidän työntekijöidemme pätevyydet.

Rekisterissä näkyvät hoitohenkilön nimi, syntymävuosi ja ammattioikeudet. Rekisteri kertoo myös sen, jos henkilön ammatinharjoittamisoikeuksia on rajoitettu.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan esimerkiksi viime vuonna ammatinharjoittamisoikeuksia rajoitettiin 13 lääkäriltä ja 11 muulta hoitoalan ammattilaiselta.

Pelot eivät toteutuneet

Julkisen ammattirekisterin suunnitteluvaiheessa muun muassa ammattijärjestöt pelkäsivät, että rekisteri kaventaa hoitohenkilökunnan yksityisyyttä. Viimeistään valelääkärin paljastuminen osoitti kuitenkin rekisterin tarpeellisuuden.

Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen ei ole kuullut negatiivisia kommentteja enää palvelun julkistamisen jälkeen. Myös pelot identiteettivarkauksista osoittautuivat turhiksi.

- Se on otettu positiivisesti vastaan. Nykyaikana ei pystytä toimimaan ilman sähköisiä palveluita. Muutostilanteet ovat niin nopeita työpaikoilla ja yhteiskunnassa muutenkin, että kyllä se on nykyaikaa.

Tuhat hakua päivässä

JulkiTerhikkiin tehdään noin 1 000 hakua päivässä. Rekisteri on paljastanut joitakin epäpäteviä hoitajia, mutta valelääkärin kaltaista räikeää tapausta ei ole tullut esille.

Rekisteriä ylläpitävä Valvira ei erottele sitä, kuka hakuja tekee. Luultavaa kuitenkin on, että tavalliset kansalaiset käyttävät palvelua vielä melko vähän.

Tulevaisuudessa rekisterit saattavat levitä muillekin aloille. Valvirassa on pohdittu omaa rekisteriä sosiaalialan ammattilaisille.

Opettajien ammattijärjestö OAJ toivoisi vastaavaa rekisteriä myös opettajille. OAJ uskoo, että rekisteri lisäisi avoimuutta, ja että opettajien ammattipätevyys kiinnostaa rekrytoijien lisäksi esimerkiksi koululaisten vanhempia.

Lähteet: YLE Tampere