1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oopperakoulutukselle toivotaan jatkoa ammattikorkeakoulussa

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu haluaa oopperatyön erikoistumisopinnot osaksi säännöllistä kurssitarjontaa. Musiikin ammattilaisille suunnattuun vuoden kestävään täydennyskoulutukseen haki määräaikaan mennessä 16 ammattilaista. Täysin uusi produktiolähtöinen opetus alkaa lokakuussa.

kulttuuri
Kuvassa kolme laulajaa:   Tamino  (Lasse Penttinen)vas., 3. nainen           (Tuula Paavola) ja  Papageno (Arttu Kataja).
Taikahuilun Tamino (Lasse Penttinen), 3. nainen ( Tuula Paavola) ja Papageno (Arttu Kataja).YLE / Kalle Niskala

Kolmivuotisen hankkeen ensimmäiselle vuodelle rahoitus on taattu, mutta seuraaville vuosille vasta haetaan tukea. Oopperatyön opetus maksaa selvästi tavallista musiikkiopetusta enemmän, koska siinä tarvitaan muun muassa orkesteria, lavastusta ja puvustusta.

Kokkolan Oopperayhdistys järjestää valintakokeen eli koelaulut tällä viikolla Helsingissä ja Kokkolassa. Antti Paalasen mukaan vuoden kestävästä, 30 opintopisteen pilottihankkeesta kerätään kokemuksia ja mietitään jakoa. Koko hanke on kolmivuotinen. Seuraaville vuosille tarvitaan kuitenkin lisärahaa, sillä opetus maksaa selvästi tavallista musiikkiopetusta enemmän. Tänä vuonna rahallista tukea on antanut Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden.

- Kun tarvitaan orkesteria, lavastusta ja puvustusta, niin se on selvä, että loppulasku ei ole aivan pieni, sanoo Paalanen.

Opintokokonaisuuden opettajana toimivat ainakin Anu Komsi ja Annika Mylläri.

Hakijoilta vaaditaan laajempaa koulutusta oopperatyön alueelta, esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava. Instrumenttiopinnoissa hakijan on yllettävä C-taitotasolle. Suurin painoarvo on kuitenkin taiteellisella puolella.

- Koelaulut ovat kuitenkin ratkaisevin tekijä, sanoo Paalanen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi