1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuhäkki

Heinolan Lintutarhasta kaavaillaan maksullista matkailuvalttia

Heinolan kaupunki etsii lintutarhalle tuloja matkailusta. Tämän vuoden toiminta on turvattu Ympäristöministeriön avustuksella. Lintutarha on ollut viime vuosina lopetusuhan alla.

Yksi lintutarhan hoitajan Olli Vuoren suosikeista on leikkisä merimetsopoika.

Kevään luokkaretkikausi tietää vilkkaita päiviä myös Heinolan lintutarhalle. Järvenpääläiset kolmasluokkalaiset pojat löytävät suosikkilinnun helposti. Juuso Koposen mielestä se on iso musta korppi, jollaista näkee harvoin. Nooa Tenkasen mielestä linnun luonnekin on hauska.

Heinolan lintutarhan toimita oli viime vuonna vaarassa loppua, kun kaupunki katsoi, ettei sen tehtävä ole maksaa loukkaantuneiden lintujen hoitoa.

Ministeriön raha tulossa -vihdoin

Vuoden lopulla ympäristöministeriö lupasi avustaa lintutarhaa 50000 eurolla. Rahoja ei ole kuitenkaan vielä lintutarhalle tullut. Kun YLE tiedusteli asiaa ministeriöstä, ministeri Lehtomäen erityisavustaja sai kesken puhelun tiedon, jonka mukaan avustus maksetaan tämä kuun aikana.

Heinolan kaupunki tutkii mahdollisuuksia valjastaa lintutarha entistä enemmän matkailukäyttöön. Pääsylippujen myyminen nykyisin ilmaiseen paikkaan on kaupungin EU-koordinaattori Timo Kaattarin mukaan yksi vaihtoehto.

- Voi olla, että osa siitä säilyy yleisenä maksuttomana puistona ja osaan tulee jotain maksullista.

Pääsylippujen kääntöpuoli

Lintutarhassa pelätään, että maksullisuus tuo mukanaan vaatimuksia, joita on vaikea täyttää. Lintutarhan hoitaja Olli Vuori pähkäilee, ettei henkilökunta voi koskaan tietää, mitä lintuja tarhassa tulee olemaan.

- Jos tämä on maksullinen paikka, tietysti kysellään mitä on tänä vuonna näytillä ja mitä seuraavana vuonna. Toiminta-ajatus on kuitenkin hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa ne takaisin luontoon. Me ei voida etukäteen mainostaa mitä meillä on. Mehän toivotaan tietysti, että nämä linnut pysyisivät metsissä ja järvillä kunnossa.

Olli Vuori toivoo, että että jatkossa valtio tulisi pysyvästi mukaan lintutarhan toiminnan maksumieheksi ja vastaisi luonnon lintujen hoidosta. Heinolalle jäisivät papukaijat ja trooppiset linnut.

Ministeriöt miettivät luonnon eläimiä

Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö tulevat päättämään, kuinka luonnonvaraisten eläinten hoito järjestetään tulevaisuudessa. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen erityisavustaja Helena Pakarinen toivoo, että asia ratkaistaan toukokuun aikana. Eläimiä hoidetaan Heinolan lisäksi Ähtärissä, Ranualla, Pyhtäällä ja Korkeasaaressa.

Järvenpään luokkaretkeläisten suosikkikorpista on iloa myös heinolalaisille. Eija Vanne pyöräilee usein lintutarhan läpi ja pysähtyy juttelemassa Julli-korpin kanssa.

- Tänään hän oli minulle mykkä, ei sanonut sanaakaan. Yleensä tulee viskibassolla: Terve!