1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuhäkki

Talvi saa tulla lintutarhalle

Kulunutta vuotta on vietetty Heinolan lintutarhalla epävarmuuden ilmapiirissä. Varmempaa tietoa lähiajan rahoituskuvioista on tulossa vielä marraskuussa. Muuten lintutarha on aloittanut siirtymän syksystä talveen.

Heinolan lintutarhan pihamaalla pihlajanmarjat hehkuvat punaisina.

- Tilhet ovat jo lähteneet liikkeelle pohjoisesta etelään. Ne tyhjentävät reitiltään puita sitä mukaa, kun etenevät etelää kohti. Lähistöllä on jo ruokailtu ahkerasti, mutta nämä meidän pihapuun marjat ovat olleet perinteisesti gourmet-listan jälkipäässä. Vaikka ihmisen suu ei maista marjoissa juurikan eroa, lintujen mielestä eroa on, kertoo lintuopas Olli Vuori.

Heinolan lintutarha siirtyi syyskaudesta kevätkauteen lokakuun loppupuolella.

- Hanhet, haikarat ja muut muuttajat on siirretty ulkotarhoista sisätiloihin, papukaijathan ovat olleet lämpimässä jo pitempään. Ulkotarhoihin jäävät pöllöt, kanahaukat ja ulkona talvella luontaisesti viihtyvät yksilöt. Meidän puolestamme talvi saa jo tulla, Vuori toteaa.

Lintujen syysmuuton jäljiltä Heinolassa tehtiin pyhäinpäivän tienoilla havaintoja useammastakin sepelhanhesta.

- Ne ovat olleet viime kesän poikasia ja väsähtäneet kesken matkan. Yleensähän matkalla väsyneet linnut lyöttäytyvät jonkun toisen muuttoparven matkaan, mutta pidämme niitä kyllä seurannassa.

Talviruokinta voi jo alkaa

Eteläisessä Suomessa lintujen ruokinta käynnistetään yleensä marraskuun lopulla, kun muuttolinnut ovat lähteneet, lämpötila on pysyvämmin nollan alapuolella ja maa menee routaan.

Olli Vuori suosii linnunpöntön näköistä ruokinta-automaattia, jossa on erikseen irrotettava kansi. Ruokinta-automaatin on suunnitellut Eero Kivimäki.

Tarjolla omenapuuhun kiinnitetyssä automaatissa on auringonkukan siemeniä, joita tali- ja sinitiaiset käyvät tiuhaan noukkimassa.

- Perusmenu, johon välillä murskaamme pähkinää, toteaa Vuori.

Hygienia on tärkeää lintujen ruokinnassa.

Olli Vuoren mukaan ruokintapaikka ympäristöineen kannattaa haravoida kerran viikossa. Myös ruokinta-automaatti pitää pestä säännöllisesti kiehuvalla vedellä.

Usein taloyhtiöt kieltävät ruokinnan, mutta jos se on sallittua, lintujen seuranta tuo iloa ja on mielenkiintoista puuhaa kerrostaloissakin.

- Ihan ikkunan vieressä ateriointi voi olla vaikeaa ja linnut saattavat lentää lasia päin. Ateriontipaikan sijoittamista kannattaa siis miettiä, Vuori neuvoo.

Lintujen ruokintapaikka kannattaa sijoittaa puiden lähistölle tai jonnekin, missä on muuta suojaa ympärillä.

- Jos piha on steriili, kuusen tai männyn runkoja voi lyödä maahan vaikka rautakankia apuna käyttäen.

Lintutarha menee nettiin

Lintutarhan toiminta jatkuu, vaikka epävarmuutta onkin ollut ilmassa.

- Kulunut vuosi on ollut tiukka. Aikaa on mennyt erilaisten selvitysten laatimiseen. Kaupunki on nyt suhtautunut jatkoon myönteisesti ja odotamme viestejä ministeriöstä.

Lintutarhan ystävät -yhdistys on ollut tärkeä tuki lintutarhan toiminnalle. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 500. Yhdistyksen tuella on saatu mm. tarjottua Lintulan kioskin palvelut.

- Kesäaikaan valtaosa kävijöistä on ulkopaikkakuntalaisia, eikä täällä viikonloppuisin ole edes kahviota lähellä. Saimme myös työllistettyä kaksi nuorta kesän ajaksi yhdistyksen tuella.

Tulevaisuus tuo mukanaan myös omat sivut lintutarhalle.

- Olemme nyt netissä Heinolan kaupungin alla. Jatkossa omilla sivuilla voimme tarjota ajankohtaisista tapahtumista laajemmin tietoa ja myös kuvia, sanoo taitavaksi luontokuvaajaksi tiedetty Olli Vuori.