Yrjö Laakkonen on kiinni SF:n tuotannossa

Yrjö Laakkonen arvelee, että tuotantoa voidaan ohjata aika paljon ennen kuin filmien teko aloitetaan. Hänen mielestään elokuvateollisuuden riskit ovat pienet, kun tapauskohtaisesti tsekataan ennakkoon.

elokuvat
Yrjö Laakkonen taulujen äärellä.
Yrjö Laakkonen oman ja veljensä Reinon muotokuvien äärellä.

Liikemies Yrjö Laakkonen ei myönnä, että Suomen Filmiteollisuus oli konkurssikypsä hänen ostaessaan sen osakkeita. Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi viikko sitten, että SF olisi mennyt konkurssiin ilman Yrjö Laakkosen ja Vidgrénin veljesten mukaantuloa.

- Ensinnäkin minä oikaisen, että tämä ei ollut konkurssikypsä. Taloustilanne oli aika hyvässä mallissa, Laakkonen selventää.

Vuosikausien sponsorointi taustalla

Yrjö Laakkonen kertoo sponsoroineensa Suomen Filmiteollisuutta useita vuosia kuljetuskalustolla. Autoja oli elokuvissa nähtävillä ja samalla autoliikkeen tuotteille tuli mainosta. Firma sai kulkuvälineet filmin tekoon ja muutenkin. Taustalla oli myös yhteydet Pölösen sukuun vuosikymmenten takaa. Hän halusi lähteä mukaan harrastuksen pohjalta jelppaamaan hyvän kaverin jaloilleen. Laakkonen toteaa realistisesti, että ei voi luoda ellei talous ole kunnossa.

"Hyviä suomalaisia filmejä"

- Koirankynnen leikkaaja oli hyvin liikuttava sodan jälkeisestä ajasta kertova kuva.

Laakkonen on aina pitänyt Pölösen maanläheisistä elokuvista. Muutoin häntä viehättävät eniten eläinfilmit. Poikiensa kanssa hän katselee jännityselokuvia. Omat ensimmäiset elokuvakokemukset olivat joensuulaisessa elokuvateatteri Tapiossa 1950-luvulla Pekka Puupää ja Tarzanit. SF:ltä hän odottaa karjalaisten sarjojen ja elokuvien tuotantoa.

"SF iskukunnossa vielä kymmenen vuoden kuluttua"

Suomen Filmiteollisuuteen ei tultu mukaan tekemään rahaa. Yrjö Laakkonen liikemieskumppaneineen halusi, että elokuvan tekeminen pysyy maakunnassa. Laakkonen ei pelkää suuria riskejä, sillä hän on valmis tsekkaamaan jokaisen tuotannon etukäteen. Tämän viikon perjantaina on tuotantokokous, josta tuore elokuvaosakas odottaa paljon. Hän lupaa, että kovasti on tulossa uutta, filmejä ja sarjoja.

Laakkosen mukaan Suomessa on niin pienet volyymit, ettei elokuvan teolla rikastu. Silti ulkomaille hän ei ole suuntaamassa.

- Jos Pölösen tuutista tulee filmi, joka pyörii 10 000 paikassa, silloin kassaan kilahtaa. Mutta Suomen markkinoille tyydytään, jos realistisia ollaan.

Yrjö Laakkonen osti sisältöjä. Filmikylän alue ei häntä enää kiinnosta, kun se aikoinaan meni toiselle omistajalle.

- Varuskunnan metsät, joissa on useita satoja hehtaareita kiinnostaa. Jääkäripataljoona pitää säilyttää, mutta metsät ja harjoitusalueet voisin ostaa.

Mies, joka ostaa mieluummin kuin myy, ei tullut elokuvateollisuuteen mukaan vain käymään. Liikemies Yrjö Laakkonen uskoo, että Suomen Filmiteollisuus tuottaa kymmenen vuoden kuluttua karjalaisia sarjoja ja filmien tekomaailma painottuu tänne. Firma on silloin hyvässä kunnossa taloudellisesti ja iskukunnossa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Arja Airaksinen