Kalmosaaren haudasta saattaa löytyä sukulainen

Itä-Suomessa on jatkettu tänä kesänä vanhojen hautapaikkojen tutkimista. Arkeologit tutkivat muun muassa saaria, joista tiedetään löydetyn ihmisten luita. Tarinoiden mukaan haudoissa olisi venäläisten sotilaiden jäänteitä. Tutkijat kuitenkin arvelevat kalmistosaariin haudattujen olevan paikallisten asukkaiden esi-isiä 1500- ja 1600-lukujen taitteesta.

hautausmaat
Arkeologi Juha Ruohonen tutkii kairalla vanhaa hautaa.

Kolmen arkeologin ryhmä suuntasi maanantaiaamuna Juankosken Suureen Kalmosaareen. Aivan Pisan juurella sijaitsevasta saaresta on löydetty luita jo aikaisemminkin, mutta niitä ei ole kukaan tutkinut tarkemmin. Nyt tarkoituksena on selvittää, keitä saareen haudatut vainajat ovat tai ainakin se, miltä ajalta jäänteet ovat.

Suomessa on useita vastaavanlaisia kalmistosaaria ja muita kalmistoalueita, jotka yleensä tunnetaan melko hyvin paikallisesti. Itäisessä Suomessa hyvin yleinen selitys on, että ruumiit ovat venäläisten sotilaiden ja että ne ovat 1700-luvulta, isonvihan ajalta. Näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan, sillä haudoista on löydetty myös naisten ja lasten luita.

- Sotilaita ei välttämättä myöskään vietäisi yksittäin tällaiseen saareen, joka on kaukana mahdollisesti jostakin taistelupaikasta, tarkentaa arkeologi Juha Ruohonen Turun yliopistosta.

Tarina venäläisistä sotilaista on hyvin tyypillinen ja sellainen liittyy moneen paikkaan.

- Siinä vain vaihdetaan kylän ja järven nimi. Samaa tarinaa puhutaan melkein sanasta sanaan eri puolilla sisämaata. Ja aina se tarina on tosi - kertojien mukaan, Ruohonen toteaa.

Kaivauksilla tarinoiden taakse

Kalmistosaaria on myös pidetty kesähautapaikkoina, joissa vainajia olisi säilytetty väliaikaisesti, kunnes ne olisi talvella viety kauempana sijaitsevalle kirkkomaalle. Ruohonen ei pidä tätäkään teoriaa kovin järkeen käyvänä, sillä haudat eivät selvästikään ole tyhjiä.

Tutkijat haluavatkin tuoda esiin totuuden vainajien alkuperästä. He epäilevät jäänteiden kuuluvan paikallisille asukkaille 1500 - 1600-luvuilta.

Itä-Suomen ja Kainuun kaivauksia tehdään nyt toista vuotta ja jatkoa seurannee ensi kesänä. Sen jälkeen tuloksista tuotetaan raportti, jonka aiheena on Savon ja Karjalan etninen raja. Esimerkiksi Juankosken Suuren Kalmosaaren luiden iästä ja alkuperästä tietoa saataneen jo tämän vuoden loppupuolella.

Lähteet: YLE Savo / Sini Ojanperä