Hyppää sisältöön

Kyläturvallisuus on asukkaan harteilla

Kylien turvallisuus on entistä enemmän tavallisten kyläläisten harteilla. Vaikka kunnat tarjoavat edelleen turvaa, kuten pelastustoimen tai vanhustenhuollon palvelut, on arkiturvallisuus ja ennaltaehkäisy yksittäisten kyläläisten harteilla, sanoo Taatusti turvassa -hankkeen projektipäällikkö Eija Leppäjärvi.

Kuva: YLE / Pia Tuukkanen

Taatusti turvassa -huolehtiva kyläyhteisö on vuonna 2009 Lapin ja Koillismaan 15 kunnassa alkanut hanke. Sen tarkoituksena on parantaa arkiturvallisuutta ja ehkäistä suurien vahinkojen sattumista kylissä, joissa enää harvoin on apu lähellä.

- Arjen turvallisuudesta ja ihmisten hyvinvoinnista puhutaan aivan valtakunnallisesti. Ei tämä ole mikään lappilainen ilmiö, vaikka olemmekin olleet tienraivaajia tässä, projektipäällikkö Eija Leppäjärvi sanoo.

Leppäjärvi nostaa esimerkiksi viime kesänä Keski-Suomessa riehuneet myrskytuulet, jotka jättivät kyliä sähköttömäksi useiksi vuorokausiksi. Taatusti turvassa -hanke hakee toimintamalleja juuri tämän kaltaisiin tilanteisiin.

- Tässä pitää alkaa miettiä, mitä itse voi tehdä oman turvallisuuden hyväksi, naapurin ja koko kylän puolesta. Lähdetään siis miettimään etukäteen ennen kuin on katastrofi edessä, miten me voimme reagoida sitten kun jotain sattuu, Eija Leppäjärvi kertoo.

Sisäasiainministeriö mukana

Sisäasiainministeriön mukaan kylien pitäisi ottaa turvallisuus huomioon omassa toiminnassaan. Taatusti turvassa -hanke onkin sisäasiainministeriön siipien suojassa. Tarkoituksena on, että pohjoisen pilotin pohjalta kootaan turvallisuusrunko, jota sisäasiainministeriö voi levittää kylille ympäri maata.

Vaikka palvelut heikkenevät ja loittonevat kyliltä, tietyt turvallisuusasiat ovat edelleen yhteiskunnan vastuulla.

- Suurin osa asioista on kunnan asioita, mutta ne eivät vain tule tänne meille asti, sanoo Eija Leppäjärvi, kyläläinen itsekin.

Esimerkkinä Leppäjärvi sanoo pihateiden aukipitämisen.

- Päätiehän aukaistaan ja osassa kuntia saatetaan aukaista jonkin verran pihatietä, mutta en tiedä, että missään avattaisiin tie portaille asti.

- Kuka lakaisee mummon portaat? Kuka huolehtii polttopuista? Tällaisiin asioihin me pureudumme, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että isoissa turvallisuusasioissa vastuu ei ole yksittäisellä ihmisellä, Eija Leppäjärvi painottaa.

Kyläläisten osaamista kunnan hyödyksi?

-Turvallisuuden tunne on pohja hyvinvoinnille, sanoo Eija Leppäjärvi. Hän peräänkuuluttaa naapurista välittämistä. Jopa pientä silmälläpitoa, vaikka se nyky-yhteiskunnassa tulkitaankin helposti kyttäämiseksi.

- Olen aina sanonut, että ennemmin olen kyttääjä kuin välinpitämätön.

Turvallisuuteen liittyvien tehtävien ei aina tarvitse olla ilmaisia.

- Esimerkiksi meidän kylässä täällä Savukosken Värriöllä tarvittaisiin sellaista ihmistä, joka kävisi katsomassa ikäihmisiä. Hän voisi olla kunnan maksama, mutta kylän toteuttama.

Leppäjärven mukaan tähän on vielä pitkä matka osaksi sen takia, että kunnat eivät luota kylien kykyyn järjestää palveluita.

- Uskon, että meidän kaikkien etu olisi se, ettei kunnan ihmisten tarvitse lähteä ajamaan kymmenien kilometrien päähän kylille, jos niitä ammatti-ihmisiä löytyy kylästä.

Keskustelun avaaminen kunnan ja kylien välille tämän kaltaisista mahdollisuuksista olisi herätys myös kylissä.

- Kylissä voitaisiin huomata, että siinä on mahdollisuus. Jokainenhan meistä haluaa tehdä töitä tässä, ettei tarvitsisi lähteä kauemmaksi, sanoo Eija Leppäjärvi.

.
.