Oceana: EU rahoittaa liikakalastusta verovaroin

Kansainvälisen mertensuojelujärjestö Oceanan mukaan yhteensä 13 jäsenvaltiota saa EU:lta enemmän kalastustukea kuin mitä niiden pyynnin kokonaisarvo on. Järjestön mukaan tappiolla olevan kalastussektorin ylläpitäminen verovaroin on johtanut liikakalastukseen.

Ulkomaat

Oceanan raportin mukaan Suomi sai vuonna 2009 kalastustukea yhteensä 60 miljoonaa euroa. Järjestön mukaan tuki on kolme kertaa suurempi kuin saaliin arvo. Tilanne on sen mukaan sama kaikissa EU-maissa.

- On häpeällistä, että näinä tiukkoina talousaikoina veronmaksajien rahoja käytetään luonnonvarojen tuhoamiseen, järjestö luonnehtii raportissaan.

Vuonna 2009 EU:n jäsenvaltioille myöntämät kalastustuet olivat yhteensä 3,3 miljardia euroa. Eniten tukia saivat Espanja, Ranska, Tanska, Iso-Britannia sekä Italia.

Oceanan mukaan myös valtioiden kalastustoiminnalle myöntämä tuki on lisännyt liikakalastusta Euroopan vesillä. Järjestön mukaan Euroopan kalastuslaivueet ovat tällä hetkellä kahdesta kolmeen kertaa suurempia kuin kestävän kalastus edellyttäisi.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP