Suomi on metsänhoidon edelläkävijä

Lähes 50 asiantuntijaa ympäri maailmaa on kokoontunut Pajulahteen laatimaan suunnitelmia maailman metsien arvioinnin kehittämiseksi. Suomen metsät ovat tällä hetkellä runsaita ja voivat hyvin, mutta kaikkialla näin ei ole. Maailmalla metsien pinta-alaa verottavat köyhyys ja ahneus.

metsät
Metsää
YLE

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n järjestämä kokous on arvioinnin kehittämisen lisäksi myös eräänlainen huomionosoitus suomalaiselle metsähoidolle. Suomi on seurannut metsiensä tilaa jo 1920-luvulta lähtien, kun FAO on tehnyt vastaavaa tutkimusta vuodesta 1946 lähtien.

- Suomen pitkä historia metsänhoidossa ja -tutkimuksessa on herättänyt paljon arvostusta maailmalla. Meille tulee paljon kyselyitä siitä, kuinka me näitä selvitetään, Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija Kari T. Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan Suomen metsät ovat tällä hetkellä puuston määrällä mitattuna suurempia kuin koskaan Suomen itsenäisen historian aikana.

- Puustoa on paljon ja metsien terveyden tila on hyvä. Negatiivinen puoli löytyy nuorten metsien hoidosta, Korhonen kertoo.

- Nuoret metsät on ihan asiallisesti istutettu, mutta niiden hoitaminen on tehty huonosti tai jätetty kokonaan pois. Taimikoiden hoito on rästissä ja vähäarvoisempi puusto valtaa alaa istutuspuilta.

Köyhyys ja ahneus verottavat metsäpinta-alaa

Suomessa on oivallettu metsien merkitys jo 1800-luvulla, kun kaskeaminen, tervanpoltto ja sahateollisuus alkoivat rasittaa Suomen metsiä.

Vaikka Suomen metsät voivat tällä hetkellä hyvin, muualla maailmassa ei mene yhtä hyvin.

- Viimeisimmän selvityksen mukaan maailman metsäpinta-ala pienenee joka vuosi noin 5 miljoonalla hehtaarilla, erikoistutkija Kari T. Korhonen kertoo.

- Suurin syy metsien vähenemiseen on köyhyys, kun maata tarvitaan ruuan tuottamiseen. Mutta tottakai ahneuskin on oma tekijänsä joissain tapauksissa.

Suomen metsäpinta-ala on vain 0,5 prosenttia maapallon metsäpinta-alasta, joten suomalaisella metsänhoidolla on vain vähän merkitystä maailman metsien hyvinvointiin.

- Vaikka merkitys on hyvin pieni, olemme kuitenkin pystynyneet näyttämään, että metsien kestävä käyttö voidaan yhdistää metsien suojeluun, ja kyllä me saamme niistä myös ihan hyvää taloudellista tulosta, Korhonen pohtii.

- Kyllä tällaisella esimerkillä pitäisi olla merkitystä maapallon muille maille.

Lähteet: YLE Lahti