Hyppää sisältöön

Valmisruokien käyttö lisännyt listeriatartuntoja

Listeriabakteeritartuntojen määrä on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Suomessa listeriatartunnat ovat yleisempiä kuin muualla Euroopassa muun muassa siksi, että suomalaiset syövät paljon valmisruokia ja tyhjiöpakattua raakaa kalaa.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vakavaa verenmyrkytystä ja keskushermostotulehdusta aiheuttava bakteeri leviää ihmisiin etenkin tyhjiöpakatuista raakakaloista.

Raaka-aineiden mukana tuotantolaitoksiin leviävä listeriabakteeri kulkeutuu helposti elintarvikkeiden mukana suomalaisten ruokalautasille. Terveet eivät listerioosiin sairastu, vaan vaara syntyy, kun esimerkiksi kypsentämätöntä ja liian lämpimässä säilytettyä kalaa syö vanhus tai raskaana oleva nainen.

- Suomessa ja muissakin pohjoismaissa korkeimmat esiintyvyydet on löydetty tyhjiöpakatuista kalatuotteista, joiden prosessi on ollut sellainen, ettei se tuhoa listeriaa. Näitä tuotteita ovat kylmäsavustetut ja graavatut kalat, Hellström sanoo.

Tartunnan sai viime vuonna 71 suomalaista, mikä on reilu 20 edellisvuotta enemmän. Riskiryhmään kuuluvien on syytä olla varuillaan, sillä jopa 30 prosenttia listerioosiin sairastuneista menehtyy ja lähes jokainen joutuu sairaalahoitoon.

- Bakteerin torjumiseksi tehdään töitä jo alkutuotannossa. Kaupan ja kuluttajan vastuulla taas on huolehtia oikeasta säilytyslämpötilasta. Jääkaapin tulisi suositusten mukaan olla korkeintaan neliasteinen, kertoo tutkija Sanna Hellström Helsingin yliopistosta.

- Myyntiajoissa olisi syytä pitää mielessä, että kotijääkaapit eivät ole niin kylmiä kuin mitä suositellaan, Hellström muistuttaa.

Hellströmin mukaan listeriatartuntoja voitaisiin vähentää myyntiaikoja lyhentämällä.

.
.