1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Itella laajentaa yt-neuvotteluja

Itella laajentaa yt-neuvotteluja. Itella käynnistää pääosin hallinnollista henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ensi viikolla. Vähennystarve on enintään 430 henkilötyövuotta.

talous
Postitoimiston valokyltti.
YLE

Neuvottelujen piirissä on 1 300 henkilöä, jotka työskentelevät pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Hallinnolliseen henkilöstöön kuuluu muun muassa esikunta- ja suunnittelutehtävissä työskenteleviä.

Nyt käynnistyvä yt-menettely ei koske postinjakelua tai -lajittelua, Itellasta kerrotaan.

Elokuun puolivälissä Itella eli entinen Suomen Posti kertoi massiivisesta säästöohjelmasta. Kolmivuotisen säästöohjelman tavoitteena on leikata kustannuksia 100 miljoonalla eurolla.

Osana tätä säästöohjelmaa Itella kertoi elokuussa aloittavansa 820 henkilöä koskevat yt-neuvottelut. Tänään ilmoitetut yt-neuvottelut tulevat siis aiemmin ilmoitettujen päälle.

Elokuussa ilmoitettujen yt-neuvottelujen vähennystarve on sama kuin tänään ilmoitettujen eli noin 430 henkilötyövuotta. Elokuiset yt-neuvottelut koskevat Lappeenrannan postikeskusta, omia myymälöitä sekä asiakkuusmarkkinointia.

Kaiken kaikkiaan Itella työllistää Suomessa noin 22 000 henkilöä.

PAU huolissaan Itellan tilanteesta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on huolissaan Itellan taloustilanteesta ja tulevaisuudesta. Työntekijäjärjestö pelkää, ettei rahoitusvaikeuksissa oleva Itella pysty pian täyttämään edes lakisääteisiä velvollisuuksiaan.

Suurimpana ongelmana PAU pitää Itellan avoimena olevaa rahoitustilannetta. Se voi johtaa jopa tuhansien työpaikkojen katoamiseen Itellasta lähivuosien aikana, järjestön tiedotteessa todetaan.

Lisäksi PAU huomauttaa, että nyt ilmoitettujen yt-neuvottelujen sijaan pitäisi tarkastella kriittisesti yhtiön johtajarakennetta. PAU laskee, että Itellassa on kotimaan liiketoiminnoissa 150 johtajanimikkeellä olevaa ihmistä.

Hautala ymmärtää neuvottelutarpeen

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ymmärtää Itellan tarpeet yt-neuvotteluihin, koska sähköinen viestintä vähentää kirjeiden ja lehtien jakelutarvetta. Hautala pelkää, että jaettavan postin määrä edelleen vähenee.

Omistajaohjausministeri toivoo, että Itella löytäisi lisää liiketoimintamahdollisuuksia Suomen rajojen ulkopuolelta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi