Hyppää sisältöön

Lipponen äänivyöryllä SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Paavo Lipposesta tulee SDP:n presidenttiehdokas. Lipponen voitti selvästi puolueen presidenttiehdokkaasta järjestetyn esivaalin. Lipponen sanoi lähtevänsä tavoittelemaan voittoa presidentinvaaleissa.

Paavo Lipponen Pitäjänmäkipäivillä Helsingissä 11. syyskuuta. Kuva: Yle

Lipponen sai noin 67 prosenttia äänistä. Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataista kannatti 22 ja kansanedustaja Ilkka Kantolaa 11 prosenttia äänestäjistä.

Esivaaliin osallistui yli 23 000 SDP:n jäsentä ja muutama sata puolueen ulkopuolista. Äänestysvilkkaus oli noin 58 prosenttia.

Virallisesti SDP:n puoluevaltuusto asettaa puolueen presidenttiehdokkaan lokakuun 8. päivä.

Voitto tavoitteena

- Tämä on loistava tulos ja tietyllä tavalla juhlapäivä suomalaisessa demokratiassa, kun sosialidemokraattisen puolueen jäsenet olivat niin aktiivisia ja osoittivat että tältä osin suomalainen demokratia toimii, Lipponen sanoi esiaalin tulosjulkistuksen jälkeen.

Vaikka mielipidetiedustelut eivät povaa Lipposelle suurta menestystä, itse hän sanoi lähtevänsä tavoittelemaan voittoa.

- Sitten kun lähdetään liikkeelle, sitten lähdetään voittamaan nämä vaalit. Se on aivan selvä, Lipponen sanoi.

Urakkaa ei helpota se, että pääministeriaikoinaan Lipponen johdatti Suomen EU:n ytimeen ja monien nyt moittimaan euroyhteistyöhön. Eikä yhteisvaluutan markkinamies halua kaiken myllerryksen jälkeenkään perua myyntipuheitaan.

- Yhdessä pidetään euro koossa, koska se on edelleen ehdottoman tärkeää sekä meille että koko Euroopalle, hän sanoi.

Lipponen tarjoaa itseään nimenomaan ulkopolitiikan pitkän linjan takuumiehenä, jollaista hän uskoo kansakunnan juuri nyt kaipaavan.

Paavo Lipponen oli pääministeri vuosina 1995 - 2003. Sen jälkeen hän toimi eduskunnan puhemiehenä vuoteen 2007.