1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku uudistaa lähikirjastoverkkoaan

Turku siirtää lähikirjastojaan uudempiin tilohin. Muutoksen myötä toiminnallisuus ja aukioloajat laajenisivat. Jäkärlässä paikallinen lainaamo sulkisi ovensa, kun Yli-Maarian kouluhanke toteutuu.

sivukirjastot
YLE/Soila Lindholm

Kirjastotoimen kaavailuissa Paattisten lähikirjasto muuttaa vuodenvaihteessa valmistuvan alueen uuden koulun tiloihin. Vuonna 2014 Moision ja Jäkärlän kirjastopalvelut on tarkoitus yhdistää Yli-Maarian rakennettuun opinahjoon. Vasaramäen kirjasto muuttaisi puolestaan remontoituun Kupittaan kouluun. Vuonna 2016 olisi Hirvensalon kirjaston vuoro siirtyä alueelle rakennetun uuden koulun tiloihin.

- Tällä tavalla voimme ajanmukaistaa kirjastotiloja, koska ne ovat toimineet kymmeniä vuosia ahtaissa ja vanhentuneissa olosuhteissa, kertoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari.

Palvelujen kannalta muutos tarkoittaa sitä, että uudet lähikirjastotilat ovat jatkossa joustavammassa käytössä, kun niiden yhteydessä tai naapurissa sijaitsevat mm. koulu, päiväkoti sekä nuoriso- ja yhdistystoiminnan kokoontumistilat.

- Lähikirjastojen suurin ongelma on se, että aukioloajat eivät aina vastaa alueella asuvien tarpeita. Nyt tilanteeseen saataisiin muutos, painottaa Näätsaari.

Jäkärlän kirjasto lopettaisi

Jäkärlän kaupunginosan kannalta lähikirjastoverkon uudistaminen ei lupaa pelkästään hyvää. Suunnitelmassa lähiön oman kirjaston toiminta loppuisi. Palvelu siirtyisi useamman kilometrin päähän Yli-Maariaan.

- Tällaisessa tapauksessa lähiöön tulee tietysti kirjastoautopysäkki. Se on meidän pääasiallinen tapamme toimia. Varmasti Jäkärlästä tulee paljon suuntautumaan liikennettä muutenkin Yli-Maarian suuntaan, kun sinne valmistuu uusi koulu.

- Jonkun yksittäisen henkilön kohdalla saattaa tuntua, että alueen kirjastopalvelu huononee. Enemmistön osalta taso pysyy samana tai paranee. Ei 2-3 kilometrin matka ole Turun olosuhteissa mahdoton. Suurin osa ihmisistä liikkuu pitempiä matkoja joka päivä, toteaa Inkeri Näätsaari.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi