1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvavyöt

KOMMENTOI: Turvavyön käyttämättömyydestä pitäisi rankaista ajokiellolla

Liikenneturva ja Liikkuva poliisi kampanjoivat turvavyön käytön puolesta. Liikenneturva toivoisi, että turvavyön käyttämättömyydestä voitaisiin rangaista kovemmin kuin pelkällä sakolla. Sopiva rangaistus jatkuvasta turvavyön käyttämättäjättämisestä olisi Liikenneturvan mukaan ajokielto.

turvavyöt
Turvavyötä lukitaan.
AP Graphics Bank

Turvavyön käytöstä on alettu laistaa erityisesti taajamaliikenteessä, jossa joka kahdeksas jättää vyön tyhjän pantiksi. Liikenneturva toivoo tiukennuksia lainsäädäntöön.

Liikenneturvan tänä vuonna keräämien seurantatietojen mukaan 13 prosenttia henkilöauton etupenkillä istuneista ei käytä turvavyötä. Vuonna 2010 luku oli 9 prosenttia, joten notkahdusta on haivaittavissa.

Turvavyö jää tyhjän pantiksi erityisesti taajamaliikenteessä ja lyhyillä matkoilla. Yleisin syy on unohdus tai välinpitämättömyys.

Liikkuvan poliisin Lahden yksikön päällikkö Heikki Koskimaan mukaan turvavyön käytöstä on iso hyöty erityisesti taajamien törmäysonnettomuuksissa.

- Jos pienillä nopeuksilla ajaessa sattuu onnettomuus ja turvavyö on päällä, vammat jäävät yleensä pieniksi tai niitä ei tule ollenkaan. Jos vöitä ei törmäyksissä ole, niin seuraukset on usein olleet katastrofaalisia.

Liikenneturva toivoo, että useampi turvavyön käytön unohdus johtaisi ajokieltoon. Kesällä lain kirjainta ulotettiin jo matkapuhelimen käyttöön.

Koskimaa kannattaa tiukennuksia.

- Vaikuttaa siltä, että nykyinen rikesakkokäytäntö ei ole riittävä. Sen tueksi tarvittaisiin jotakin muuta. Tavoitteenahan on, että turvavyön käyttöprosentti nousisi sataan.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi