Kirjolohen muisti yltää kuukausien taakse

Kala muistaa hyvin pitkään, jos se on sattumalta jäänyt kiinni keinotekoiseen vieheeseen. Luonnon veteen istutettu kirjolohi muistaa laitoksen ruokinta-ajat jopa kuukausia ja aktivoituu ruokinta-aikaan myös luonnonvesissä uidessaan.

luonto

Kalanviljelyslaitoksen altaissa uivat kirjolohet muistavat tarkkaan ruokinta-ajat ja ruokkijat. Kalabiologi Kari Hanski muistelee Oulun kaupungin kalanviljelylaitoksen kirjolohien reagoineen välittömästi, kun jo edesmennyt legendaarinen Elli Orpa sattui kasvatuslammikolle.

- Kirjolohet tulivat aina hänen luokseen, kun hän käveli kasvatuslammikon ohi. Oli ruokaa eli ei. Yleensä oli. Ja kun joku toinen käveli ohitse, ei lammikossa tapahtunut yhtään mitään, kalabiologi Kari Hanski muistelee hymyssä suin.

Kalabiologin mukaan myös akvaariokalat muistavat ruokkijansa ja ruokinta-ajat, jos ne ovat säännöllisiä. Onko kalan muisti miesmuistin mittainen, kuukausien vai vuosien pituinen, ei kuitenkaan ole tutkittu. Mutta kalanviljelylaitoksen ruokinta-ajat tunteva kalamies saa onkeensa kirjolohen hyvinkin säännölliseen aikaan.

- Aikoinaan Valkiaisjärvellä minulta ruokinta-aikoja kyseltiin ja minä ne ilmoittelin. Iltapäivällä töitten jälkeen ehti hyvin kalaan, kun ne yleensä laitoksella ruokittiin kello 17-18 välillä. Ja ei siellä tarvinnut varttituntia kauempaa olla.

Ilmanpaine ja lämpötila vaikuttavat syöntiin

Myös ilmanpaine, auringonpaiste ja jopa täysikuu voivat vaikuttaa kaloihin. Jokamiehen kala, ahven sekä sen sukulainen kuha ovat hyvin tarkkoja ilmanpaineen suhteen.

- Nämä kalat kuuluvat umpirakkoisiin ja niiden uimarakko ei pysty sopeutumaan äkillisiin ilmanpaineen vaihteluihin. Yleensä kun säät muuttuvat nopeasti, niin ahven ja kuha rupeavat jöröttämään.

Kun kuhaa on alettu kasvattaa kaupallisissa kalanviljelylaitoksissa, on kuhan sääpuntarin ominaisuudet pantu merkille.

- Pekka Poutakin saattaa hävitä kuhalle, joka rupeaa jopa puolitoista vuorokautta ennen säänmuutosta jöröttämään ja lopettaa syönnin. Mutta sitten kun tulee taas tasainen sääjakso niin kyllä ruoka maittaa.

Lähteet: YLE Oulu