1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulukiista jakaa Askolan kahtia

Kiista koulujen tilanpuutteen ratkaisemisesta repii Askolan kuntaa. Kunnanjohtaja ja osa valtuutetuista ovat eri linjoilla siitä tulisiko kuntaan rakentaa yksi vai kaksi uutta koulua ja miten, minne ja milloin ne rakennettaisiin.

Askola
YLE

Askolassa on enemmän koululaisia kuin kunnan viiteen kouluun mahtuu. Esimerkiksi kunnan toisessa päätaajamassa Monninkylässä runsaan 100:n oppilaan koulua käy 180 oppilasta. Osa lapsista istuu parakeissa ja ruokasalikin toimii luokkatilana, kertoo Monninkylän koulun rehtori Jani Alakangas.

- Taikatemppuja olemme saaneet tehdä, että olemme saaneet oppilaat mahtumaan tänne. Kunta on kaavoittanut voimakkaasti 15-20 vuoden aikana tähän koulun viereen ja se realisoituu nyt tällä tavalla, että koulu, joka on rakennettu 80-luvun taitteessa, käy auttamattomasti pieneksi.

Ratkaisuehdotus synnytti kiivaan keskustelun

Kunnanjohtaja on ehdottanut, että päätaajamien sekä Vahijärven kyläkoulun nelos-kutos-luokkalaisille rakennetaan oma alakoulu Kirkonkylään. Näin säästettäisiin kunnan imagolle tärkeänä pidetyt kolme kyläkoulua, vältyttäisiin liian suurilta investoinneilta ja saataisiin lisää tilaa olemassaoleviin kouluihin. Ehdotus on hämmentänyt monia kuntalaisia.

- Sehän on minun mielestä ristiriidassa tämän kunnan kaavoituspolitiikan kanssa. Jos kerta kaavoitetaan kahta taajamaa, niin silloin pitää kahdessa taajamassa myös olla palvelut lähellä. Ehdotus on mielestäni liian radikaali ja pelkään, että jos Monninkylään jää vain 0-3-luokkalaisille tarkoitettu koulu, niin se jää nopeasti heitteille eikä tänne enää rakenneta mitään, sanoo Monninkylän koulua käyvien lasten vanhempi Päivi Kyyhkynen.

- Jos Kirkonkylään yläkoulun viereen tehdään uusi koulu, jonne viedään osa oppilaista, niin en usko, että me siitä huolimatta mahdutaan tänne. Sitä paitsi koulu on kasvavassa kylässä myös maamerkki, joka kiinnostaa tänne muuttavia uusia asukkaita ja kuntahan nimenomaan havittelee uusia asukkaita. Tarpeet ovat muuttuneet 30:ssa vuodessa eli kyllä tänne uusi koulu tarvitaan, jatkaa rehtori Jani Alakangas.

Varsinkin kunnan pienissä kylissä on pelätty kunnanjohtajan ehdotuksen tarkoittavan sitä, että kyläkoulut lakkatetaan ennemmin tai myöhemmin.

- Ymmärrän kyllä, että jos kolme vuosiluokkaa lähtee kyläkoulusta, niin kylällä herää aito huoli siitä, että koska lähtevät loputkin, mutta korostan vielä, että tämä ei ole ollut tarkoitukseni, painottaa Askolan kunnanjohtaja Esko Rautiainen voimakkaasti.

Kunnanjohtaja tyrmää vastaehdotuksen

Kunnanhallitus päätyi kuitenkin tiukan äänestyksen jälkeen ehdottamaan kahden kokonaan uuden alakoulun rakentamista sekä Kirkonkylään että Monninkylään. Niiden lisäksi nykyiset kyläkoulut säilyisivät ennallaan. Kunnanjohtajan mukaan ehdotus on mahdoton toteuttaa.

- Kaksi uutta kaksisarjaista koulua tarkoittaisi noin 25 prosentin ylikapasiteetin rakentamista koulutiljen suhteen ja merkitsisi automaattisesti sitä, että Vahijärvi, Särkijärvi ja Juornaankylä tulisi sulkea, toteaa Rautiainen.

Lisäksi esitys tarkoittaisi kunnanjohtajan mukaan 12 miljoonan euron lainanottoa ja tuloveroprosentin korottamista. Tämä ei kuitenkaan koulujen rakentamista kannattavia vanhempia huoleta.

- Veroprosenttia on pidetty minun mielestä vähän turhan matalana täällä koko ajan muutenkin. Tietysti mitään älyttömiä investointeja emme voi tehdä, mutta ne ovat pakkoinvestointeja. Me emme voi jatkaa näillä nykyisillä koulurakennuksilla, nämä ovat päässeet niin pahaan kuntoon, toteaa Päivi Kyyhkynen.

Lopullinen ratkaisu jakaa päättäjien mielipiteet

Kunnanvaltuuston on määrä laittaa piste kuumana käyvään ja koko kunnan kahtia jakavaan keskusteluun maanantaina 19. syyskuuta. Luvassa on kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan ja tarjolle tuodaan luultavasti myös kahden esillä olleen ehdotuksen välimuotoja.

Jos kunnanhallituksen ehdotus menee läpi, kiistellään seuraavaksi todennäköisesti siitä, kumpaan taajamaan uusi koulu rakennetaan ensin jos rahaa ei ole rakentaa kahta koulua yhtä aikaa. Valinta on vaikea.

- Monninkylään emme tällä hetkellä mahtuisi sisälle ilman lisätiloja, Kirkonkylän koulu ei mahdu enää ensi lukuvuonna seinien sisäpuolelle. Meillä ei ole ruokasalia, heillä ei ole liikuntasalia, rehtori Jani Alakangas vertaa.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys

Lue seuraavaksi