1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Arktinen merijää erityisen vähissä tänä vuonna

Pohjoisen jäämeren jääpeite on sulanut ennätysalhaalle, ilmenee tuoreista satelliittikuvista. Yhdysvaltain kansallisen jään- ja lumentutkimuskeskuksen mukaan jääpeite oli tänä vuonna toiseksi pienemmillään vuonna 1979 alkaneiden mittausten aikana. Vähiten jäätä oli 2007.

luonto
Suuri piirros puoliksi sulaneena jäälautalla.
Greenpeacen julkaisemassa kuvassa näkyy Leonardo da Vincin Vitruviuksen mies -piirros, jonka taiteilija John Quigley 'ikuisti' sulavaan jäälauttaan Jäämerellä elokuussa.Nick Cobbing / Greenpeace / EPA

Tutkijoiden mukaan pohjoisen napa-alueen merijääalueiden koko oli lauantaihin mennessä 4,35 miljoonaa neliökilometriä kun se vuonna 2007 oli 4,17 miljoonaa neliökilometriä. Tutkijat kuitenkin varoittivat, että jääpeitteen määrä saattaa yhä pienentyä. Jääpeite on vuosittain pienimmillään suunnilleen syyskuun puolivälin aikaan.

Viime viikolla julkistetun saksalaisen Bremenin yliopiston tutkimuksen mukaan sää olisi ollut jo alle 2007 määrän syyskuun 8. päivänä.

Pohjoisen jäämeren jääpeite on vain noin kaksi kolmasosaa siitä, mitä se oli keskimäärin vuosina 1979 - 2000. Jääpeitteen sulamisesta aiheutunee suuret ilmasto- ja ympäristömuutokset pohjoiselle napaseudulle ja etelämmäskin napapiiriltä.

Tutkijat ovat arvioineet, että vuonna 2100 Pohjoinen jäämeri olisi kesäisin jo kokonaan jäätön.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi