1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lutkat marssivat suomen kieleen

Ilmaveivi, lutkamarssi ja eurobondi olivat tuttuja sanoja vain harvoille vielä viime syksynä. Uusia termejä syntyy satoja joka vuosi.

Uudissanoja taululla koululuokassa.
Vielä vuosi sitten harva olisi ymmärtänyt esimerkiksi ilmaisuja eurobondi, ilmaveivi, tai lutkamarssi. Kielitoimiston Kuukauden sana -listalle on tänä kesänä kelvannut lainasanojakin kuten six pack -hallitus ja pop up -ravintola.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on vuoden alusta alkaen valinnut uudissanojen joukosta kuukauden sanan. Kiekkokansan hurmanneen ilmaveivin lisäksi suosittujen uudissanojen listalle ovat päässeet muun muassa sahasää, magnitudi, jasmiinivallankumous ja jytky.

Mukaan on mahtunut myös lähes suoraan englannista napattuja lainasanoja, kuten sixpack-hallitus ja pop up -ravintola.

- Englanti herättää edelleen tunteita. Kysytään, miksi pitää käyttää englantia, kun on suomikin. Ja toisin päin. Eli miksi pitää käyttää suomea kun on englanti, jota kaikki ymmärtävät. Asiassa on kaksi puolta, sanoo Kielitoimiston tutkija Riitta Eronen.

Hänen mukaansa etenkin politiikan kieli muuttui kevään vaalien aikaan värikkäämmäksi.

- Välillä oltiin aika harmaalla alueella, mutta nyt oli mielenkiintoiset vaalit ja mielenkiintoisia ilmiöitä. Tuli paljon uusia sanoja ja kaiken huippu oli tämä kuuden puolueen hallitus, joka sai lempinimiä paella-hallituksesta vakiintuneeseen sixpack-hallitukseen.

Iso osa uusista sanoista liittyy talouden, politiikan ja tekniikan termistöön. Kielitoimiston kahvihuoneen ilmoitustaululle kootaan kuitenkin myös kevyitä ja arkisia uudissanoja lehdistä ja nettikeskusteluista. Osa sadoista tulokkaista päätyy sanakirjaan ja pysyvään käyttöön, osa unohtuu nopeasti.

On aikaista sanoa, muistaako kukaan parin vuoden kuluttua, mitä tarkoittaa kävelevä koulubussi, puuma-outlet (kypsien naishenkilöiden menomesta) tai juhlajarru (puoliso, joka ei halua järjestää juhlia).