1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Afrikan tähti löytyy nyt museosta

Tiesitkö, että Timbuktun hallitsija Mansa Musa teki 1300-luvulla 60 000 ihmisen kanssa pyhiinvaellusmatkan Mekkaan? Ja että matkan aikana karavaani lahjotti pysähtyessään kultaa köyhille? Tai tiedätkö, miten Kapkaupungin historia koskettaa Pietarsaarta? Näihin kysymyksiin vastataan Pietarsaaren museon Afrikan tähti - näyttelyssä.

kulttuuri
Afrikasta kertovia näyttelytauluja, lattiassa peliruutuja.
YLE / Petra Haavisto

Pelistä tutut kaupungit Addis Abeba, Dar es Salaam, Tanger ja Kairo saavat uuden merkityksen, kun niiden historiaan pääsee sukeltamaan tarinoiden, tehtävien ja muun kirjallisen materiaalin kautta. Juuri avattu Helinä Rautavaaran alun perin kokoama näyttely kertoo Suomen myydyimmän lautapelin avulla Afrikan maanosan historiaa ja pieniä linkkejä myös Suomen historiaan.

Peli on levitetty museon näyttelytilan lattialle ja siinä edetään punaisia ja sinisiä ympyröitä pitkin huoneesta huoneeseen. Kairossa valotetaan luonnollisesti pyramidin historiaa. Seuraavassa kaupungissa pelaajalle lankeaa tehtäväksi somalialaisen kamelirunon lausunta. Tehtävästä saa smaragdin vasta kun on kirjoittanut runon itselle tärkeästä eläimestä.

Hyödyllinen tietopaketti

Pietarsaaren museon amanuenssi Carola Sundqvist pitää pelin muodossa tulevaa Afrikan historian tietopakettia hyödyllisenä.

- Pelistä saa tietoa nykypäivästä ja myös Afrikan kytkennöistä Suomeen. Muun muassa ensimmäiset somalipakolaiset saapuivat Suomeen 1990-luvulla. Tai että Suomen ensimmäiset lähetystyöntekijät lähtivät Ambomaahan vuonna 1868 ja matka kesti kaksi vuotta.

Suomalaiset tekivät Afrikassa hyvää työtä, mikä näkyy ainakin afrikkalaisten ottamina suomenkielisinä niminä.

- Eräänkin afrikkalaisen kuninkaan kastenimi oli Eino Johannes, kertoo amanuenssi Carola Sundqvist.

Afrikan rikkauksia riensi hyödyntämään puoli maailmaa.

- Etelä-Afrikan 1860-luvullla löydettyjen ensimmäisten timanttien synnyttämä kuume levisi Euroopan kautta myös Pietarsaareen, mistä lähdettiin kalleuksien toivossa merta edemmäs kalaan aina Kapkaupunkiin saakka, Sundqvist sanoo.

Etelä-Afrikasta löytyikin vuonna 1905 maailman suurin luonnontimantti, joka jaettiin useaan osaan. Kuuluisimmat timantin osat on upotettu Englannin kuningattaren valtikkaan ja kruunuun.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi