Merimieskirkko kulkee myös pyörien päällä

Viisikymmentä vuotta täyttävä Haminan merimieskirkko ottaa merimiehiä vastaan sataman tiloissa, mutta vie apua ja palveluita myös lähisatamiin asuntoauton avulla. Tärkein apu on tarjota yhteys kotiin.

Merimieskirkko
Mies matkailuauton vieressä
Haminan merimieskirkon johtava satamakuraattori Pekka Wilska vie merimieskirkon pyörillä Kotkaan ja Loviisaan.YLE / Maija Tuunila

Pekka Wilska on toiminut Haminan merimieskirkon vastaavana satamakuraattorina neljä vuotta. Satamakuraattorilla on kirkollinen koulutus ja heitä on Suomessa on kymmenkunta.

-Olemme todenneet, että merimieskirkossa ei välttämättä tarvita papillista koulutusta, koska emme tee täällä kirkollisia toimituksia kuten kastamisia tai vihkimisiä. Teen palvelutyötä kuitenkin kristilliseltä arvopohjalta.

Merimieskirkko on yhteys kotiin

Pekka Wilskalla on kahdenlaisia työpäiviä. Toisina päivinä hän tapaa Haminan satamaan tulevia merimiehiä ja toisina päivinä hän vie merimieskirkon Kotkaan ja Loviisaan asuntoautolla.

Hamina-päivinä hän käy tapaamassa merimiehiä laivoissa ja vastaanottaa näitä merimieskirkon tiloissa.

-Nykyään merimieskirkko muistuttaa enemmän internet-kahvilaa kuin olohuonetta, nauraa Pekka Wilska.

-Useimmilla merimiehillä on mukana oma kannettava tietokone, jonka he voivat yhdistää meidän langattomaan verkkoon. He käyttävät skypeä, messengeriä ja sähköpostia ja saavat sen tärkeän yhteyden kotiin. Meillä on myös pari puhelinkoppia, joista kotiin voi soittaa rauhassa.

Merimieskirkko hoitaa merimiehille myös kuljetuksia kaupungille ja laivoihin ja järjestää erilaisia tapahtumia.

-Eli työ on hyvin monipuolista ja palveluhenkistä, ihmisläheistä työtä, toteaa Pekka Wilska.

Pyörillä Kotkaan ja Loviisaan

Pekka Wilska kulkee tapaamassa merimiehiä myös Kotkan ja Loviisan satamissa, joissa omaa merimieskirkkoa ei ole. Matka sujuu mukavasti merimieskirkon asuntoautolla.

-Kieltämättä siellä merimiesten suut kääntyvät hymyyn, kun auto kaartaa laivan viereen. Merimieskirkko on odotettu vieras. Yleensä laivan ympärillä pyörii ihmisiä lastin takia, mutta merimieskirkko tulee laivan ihmisen takia.

-Merimiehet viettävät aikaa merillä pahimmillaan puolesta vuodesta jopa vuoteen. Laivalla on samat naamat ja yksityisyys usein hakusessa. Monesti heille ainoa henkireikä on merimieskirkko.

-He voivat puhua meille työntekijöille omista huolistaan ilman, että asia tulee vastaan nurkan takaa, toteaa Haminan merimieskirkon satamakuraattori Pekka Wilska.

Haminassa sijaitsevan merimieskirkon lisäksi myös pyörillä liikkuvasta kirkosta löytyvät netti- ja puhelinyhteydet. Mukana on kannettavia tietokoneita, mokkuloita ja myytäviä prepaid-liittymiä. Merimieskirkon tarjoama palvelu on äärimmäisen tärkeää, koska laivoista on usein hankala ottaa yhteyksiä kotiin.

-Uusimmista laivoista löytyy sekä internet- että puhelinyhteys, mutta ne ovat usein satelliittipohjaisia eli hyvin kalliita.

Päivä ulkomailla – yöksi kotiin

Pekka Wilska saa työssään tavata valtavan määrän eri kansallisuuksia. Hän laskee, että viime vuonna hän tapasi merimiehiä yli 30 maasta. Eniten heitä tuli Haminan satamaan Filippiineiltä. Seuraavaksi eniten tuli Venäjältä, Ukrainasta ja Puolasta. Myös hollantilaisia ja Etelä-Amerikkalaisia kävi paljon.

- Kielen puolesta englannilla yleensä pärjää, mutta tarpeen vaatiessa otetaan käyttöön tulkki tai käsimerkit.

- Oikeastaan tapaan täällä koko maailman. Ja kun käyn päivittäin laivoissa, voidaan sanoa, että vietän päivän ulkomailla ja palaan yöksi kotiin.

Pekka Wilska nauttii työstään ja saa siitä paljon.

-Ei todellakaan ole kahta samanlaista päivää ja on hienoa tavata paljon erilaisia ihmisiä. Näiden vuosien aikana olen saanut jopa ystäviä näistä merimiehistä. Aika monta kutsua tullut eripuolille maailmaa, kunpa vain kukkaro antaisi myöten lähteä matkustelemaan.

Pekka Wilska on oppinut merimiehistä ja merimiehiltä hyvin paljon.

-Heidän työstään olen oppinut sen, että se on vaarallista ja vaativaa. Sitä tehdään vaikeissa olosuhteissa kelistä riippumatta. Esimerkiksi filippiiniläiselle merimiehelle on aikamoinen shokki tulla Suomeen ensimmäistä kertaa keskellä talvea.

-Merenkulusta olen tajunnut miten tärkeää se yhteiskunnalle. Ilman sitä kauppojen hyllyt tyhjenisivät todella nopeasti eli me olemme yli 80 prosenttisesti riippuvaisia siitä. Sitä ei tule välttämättä ajatelleeksi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila