Yritysten luottamus talouteen romahtanut

Pienten ja keskisuurten yritysten luottamus talouteen on pudonnut jyrkästi koko maassa. Yritysten maksuvaikeudet ovat yleistyneet erityisesti Satakunnassa. Pk-yritysten työllistämisodotukset ovat kuitenkin pysyneet maakunnassa suhteellisen korkealla.

kuluttajabarometrit
Raumalla rakennettava tutkimusalus sai onnenkolikoita kölinsä alle.
Rauman ja Mäntyluodon telakoiden saamat uudet tilaukset sekä neljännen ydinvoimalan työllistävä vaikutus alihankintoineen luovat valonpilkahdusta Satakunnan yrittäjiin.Yle / Tapio Termonen

Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat laskusuunnassa. Odotusten heikentyminen toimialasta riippumatta on ollut yhden kuukauden aikana erittäin suuri. Erityisesti yritysten investointitaso vajoaa taantuman syvimpään tasoon, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Tilanne kertoo yritysten suunnattoman suuresta epävarmuudesta, sanoo Malinen.

- Jos verrataan edelliseen taantumaan, näkyy selvästi, että yrittäjät ovat tulleet entistä varovaisemmiksi.

Satakunta myötäilee valtakunnan tilastoja

Myös maakunnan yritysten kannattavuus- ja investointiodotukset ovat syöksyneet melkoiseen alamäkeen, sanoo Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen. Kasvuodotukset ovat puoliintuneet kesän luvuista.

Myös maksu- ja palkkausvaikeudet ovat lisääntyneet. Satakunnassa peräti viidennes yrityksistä on paininut maksuvaikeuksien kanssa viimeisen kolmen kuukauden aikana. Vastaava maan keskiarvo on 15 %.

Jotain hyvääkin Kivinen Satakunnan tilanteessa näkee. Lopetettavia yrityksiä on tänä vuonna viime vuotista vähemmän. Myös suhteellisen vakaat henkilöstöodotukset ovat olosuhteisiin nähden positiivisia. Myös Rauman ja Mäntyluodon telakoiden suuret tilaukset, kuten myös Olkiluoto nelosen luomat mahdollisuudet antavat postiivista näkymää lähitulevaisuuten.

Lähteet: YLE Satakunta