1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kivikauden Romeo ja Julia etsivät kotia

Italiasta löytyneille toisiinsa kietoutuneille luurangoille halutaan rakentaa pysyvä sijoituspaikka. 6 000 vuotta sitten kuolleet "Valdaron rakastavaiset" löydettiin ikisyleilyyn lukkiutuneina Pohjois-Italiasta läheltä Mantuaa.

kulttuuri

Kivikautiset vainajat, 18 - 20-vuotiaat nainen ja mies, löydettiin Valdaron kylästä neljä vuotta sitten. Tällä viikolla heidät tuotiin ensi kertaa julkisuuteen, Mantuan arkeologiseen museoon.

Vainajien uskottiin ensin joutuneen henkirikoksen uhreiksi. Moinen ajatus kutkutti, koska alue tunnetaan traagisista rakkaustarinoista. William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmässä Romeo pakenee juuri Mantuaan ja saa siellä kuulla Julian kuolemasta. Myös Giuseppe Verdi sijoitti traagisen Rigoletto-oopperansa Mantuaan.

Tutkimuksissa kuitenkin osoittautui, ettei Valdaron rakastavaisissa ollut merkkejä väkivallasta. Varmaa ei ole, kuolivatko sylikkäin vai aseteltiinko heidän ruumiinsa niin. Haudasta löytyi myös nuolenkärkiä ja kivityökaluja.

Mantuan seudulla oli hyvä asua

Ajatus kivikauden Romeosta ja Juliasta on monista niin vetoava, että he haluavat nähdä luurankojen syleilyn. Mantuassa onkin aloitettu kampanja, jolla kerätään rahaa pariskunnan omaan näyttelykeskukseen. Sen hinnaksi arvioidaan neljännesmiljoona euroa.

Valdarosta ei ole löytynyt kivikautista asutusta, mutta tuohon aikaan aluetta halkoivat pienet vesiväylät ja myös Pojoki oli lähellä. Seutu oli oivallinen kalastamiseen ja metsästämiseen ja myös maanviljelyyn. Lisäksi sillä oli hyvät kauppayhteydet.

Kivikautinen Valdaro onkin voinut olla varsin kehittynyt alue ja hyvä paikka rakastavaisten asua, tutkijat sanovat.

Valdaron rakastavaisten uusimmista vaiheista kertoo muun muassa Time-lehti.

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi