Obaman suosio on Euroopassa yhä lyömätön

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kamppailee kotimaassaan kansansuosion vähenemistä vastaan, mutta Euroopassa hänen kannatuksensa on edelleen vankkumaton, kertoo mielipidekysely.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack ObamaJeff Kowalsky / EPA

Vuoden 2008 huippukannatusta Barack Obamalla ei Euroopassakaan enää ole, mutta 75 prosenttia 12 EU-maassa ja Turkissa tehdyn mielipidekyselyn vastaajista katsoo hänen hoitaneen kansainvälisiä asioita hyvin.

Parhaimmat luvut Obama sai Portugalista (82 %) sekä Saksasta ja Hollannista (81 %). Vähäisintä hänen kannatuksensa on Slovakiassa (58 %), Bulgariassa (63 %) ja Puolassa (65 %).

Yhdysvaltalaiset ovat eri linjoilla

Obaman suosiota näyttää nostaneen Yhdysvaltain isku, jossa tapettiiin al-Qaida-johtaja Osama bin-Laden. Sen sijaan Libyan ja Afganistanin konfliktien hoitamisesta hän sai kiitoksia vain 51 prosentilta vastaajista.

Tutkimuksen teki yhdysvaltalainen The German Marshall Fund -rahasto. Kustakin maasta haastateltiin noin tuhatta kansalaista touko-kesäkuussa. Suomalaiset eivät olleet vastaajien joukossa. Ruotsissa Obaman kannatus on hieman yli vastaajamaiden keskiarvon.

The German Marshall Fund on kysynyt myös yhdysvaltalaisilta samaa asiaa eli Obaman onnistumista kansainvälisissä kysymyksissä. 54 prosenttia katsoi hänen onnistuneen.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus