Aamun kirjassa Jari Tervon Layla

Aiemmin Suomen historiasta kirjoittanut Jari Tervo yllättää Layla -romaanillaan. Hän yhdistää kahden näennäisesti eri maailmoista olevan hyväksikäytetyn naisen tarinan, kurdityttö Laylan ja suomalaisen Helenan. Näiden kahden naisen kautta Tervo pohtii häpeän ja kunnian, rakkauden ja vihan ilmenemistä.

Aamu-tv
Jari Tervo
Aamun kirjassa Jari Tervo keskustelee pakolaisista ja ihmiskaupasta Nadjan ja Sepon kanssa.

Suku naittaa viisitoistavuotiaan kurditytön Laylan, mutta tämä karkaa Euroopan läpi Suomeen . Tervo kuvaa hienosti kuinka suomalainen Helena on näennäisesti vapaa ja kurdityttö Layla oman klaaninsa vanki, mutta molemmat päätyvät ihmikaupan uhreiksi, prostituoiduksi.

Jari Tervo panee kurdimiehen ihmettelemään, miten rikokselle voidaan antaa niin ylevä nimitys kuin kunniamurha ja miten Suomessakin entiset poikaystävät ja miehet tappavat naisiaan aivan samoista syistä, oletetun kunnian takia. Silti Suomen miesten murhia ei kutsuta kunniamurhiksi.

Tervo on tehnyt perusteellisesti taustatyötä ja kuvaa uskottavasti paperittomien pakolaisten vaikeaa asemaa orjana Euroopassa. Vaikka romaani on voimakkaasti ihmisoikeusasialla, niin Tervo on kirjoittanut erittäin vahvan ja runollisenkin teoksen. Kunnianhimoinen Layla on väkevää kaunokirjallisuutta.

Jari Tervo ( s. 1959 )

Uusimmat romaanit:

Myyrä ( 2004 )

Ohrana ( 2006 )

Troikka ( 2008 )

Koljatti ( 2009 )

Layla ( 2011 )

Lähteet: YLE Uutiset / Seppo Puttonen ja Nadja Nowak