"Nyky-Suomelta olisi jäänyt rautatieverkko rakentamatta"

YLE:n Aamu-tv:ssä vierailleet tutkija Aleksi Neuvonen ja yrittäjä Jari Sarasvuo peräävät päättäjiltä rohkeampaa linjanvetoa. Tutkija Neuvonen ajatushautomo Demos Helsingistä sanoo, että moni aiemmin toteuttu asia olisi Suomessa jäänyt väliin, jos talousajattelu olisi ollut nykyisen kaltaista.

Aamu-tv
Aleksi Neuvonen ja Jari Sarasvuo
Miten Suomessa rahat riittävät hyvinvointivaltion palveluista huolehtimiseen nyt, kun taloustilanne näyttää erittäin epävarmalta ja koko Euroopan tulevaisuus on sumun peitossa. Tähän vaikeaan kysymykseen ratkaisua tulevat etsimään Jari Sarasvuo ja Aleksi Neuvonen.

Neuvonen sanoo, että Suomessa pitäisi uskaltaa investoida johonkin uuteen.

- Kaikissa valtioissa, jotka ovat lähteneet vaikeasta tilanteesta tai kohdanneet suuren kriisin, on edetty vain sitä kautta, että on uskallettu sanoa että näiden asioiden kautta me menemme eteenpäin, Neuvonen sanoi YLE:n Aamu-tv:n keskustelussa.

Hän tarjosi esimerkiksi aikaa, jolloin Suomeen rakennettiin rautatieverkko.

- Emme pystyisi enää nykyisellä talousajattelulla tekemään niin isoa investointia, Neuvonen pamautti.

- Jos miettii Suomen historiaa, niin olemme päättäneet kouluttaa köyhän kansan. Olemme päättäneet, että köyhässä maassa pitää olla kattava terveydenhuoltoverkko kaikkialla, hän luetteli.

"Pekka Kuusta pidettäisiin oikeistolaisena"

Neuvonen muistelee, että 1970-luvulla Suomi oli yksi Euroopan vähiten koulutetuista maista.

- Nyt on päätetty, että me pärjätäänkin juuri tiedolla ja osaamisella. Mikä on tämä seuraava asia, johon me investoidaan, joku tällainen pitäisi nostaa esiin, hän peräsi.

Yrittäjä Jari Sarasvuo kaivoi esimerkiksi Pekka Kuusen, jota pidetään suomalaisen sosiaalipolitiikan isänä.

- Hän oli radikaali, mutta jos hänen tekstinsä kaivettaisiin tänä päivänä esiin, häntä pidettäisiin oikeistolaisena. Hän on puhunut työstä, oikeudenmukaisuudesta ja heikompien turvaamisesta, mutta myös moraalista ja velvotteista. Me tarvitsemme yhteiskunnallista keskustelua, joka on rohkeudeltaan Pekka Kuusen luokkaa, Sarasvuo sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset