Poliisit saavat moitteita kotietsinnöistä

Poliisi saa moitteet kotietsinnöissä tehdyistä virheistä apulaisoikeusasiamieheltä. Jussi Pajuojan mukaan on tapauksia, joissa poliisi ei ole antanut asukkaan olla kotietsinnässä läsnä, vaikka se on lain lähtökohta.

Kotimaa

Oikeusasiamiehen kansliassa on ratkottu kymmenen kantelua kotietsinnöistä. Useissa tapauksissa kyse oli huumeviljelmän etsimisestä.

Kiinniotetulle tulisi tarjota mahdollisuus olla paikalla, mutta useissa tapauksissa poliisi oli kuitenkin vienyt epäillyn pois ennen kotietsintää. Yhdessä tapauksessa poliisi saa moitteet siitä, ettei aiheutettua sotkua ollut siivottu. Vaikka poliisilaitoksilla asukkaan poistamista on perusteltu turvallisuudella, apulaisoikeusasiamiehen mukaan poliisin pitäisi vähintäänkin dokumentoida kotietsintä esimerkiksi kuvaamalla.

Laki on hiljattain mahdollistanut, että asukas voi viedä kotietsinnän oikeuteen. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on aiemminkin arvostellut poliisia kotietsintöjen virheistä, viimeksi viime viikolla Turun taannoiseen arvokuljetusryöstöön liittyen.

Lähteet: YLE Uutiset