Alkoholin hinta nousee viitisen prosenttia

Hallituksen esittämä alkoholiveron korotus nostaa alkoholijuomien vähittäismyyntihintoja keskimäärin 4,5 prosenttia. Suurin korotus tulee viinoihin, pienin viineihin. Panimoteollisuuden mukaan alkoholiveron korotus kuitenkin kohdistuu rankimmin sen tuotteisiin, kuten olueen ja siideriin.

talous
Mies kantaa olutpakkausta ruokakaupassa.
Yle

Valtiovarainministeriössä arvioidaan, että viinojen hinnat nousisivat noin 5,5 prosenttia, oluen hinnat noin 4,5 prosenttia ja viinien hinnat noin kolme prosenttia, jos korotukset menisivät täysimääräisinä vähittäismyyntihintoihin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden liitto katsoo, että sen kuorma veronkorotuksista on suhteeton. Oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholiveroa aiotaan korottaa 15 prosenttia, kun vahvempien alkoholijuomien vero nousee vain kymmenen prosenttia. Lisäksi makeisveron korotuksista valtaosa painottuu virvoitusjuomiin, jotka ovat myös panimoteollisuuden tuotteita, liitto toteaa.

Liiton mielestä olutveron nostaminen enemmän suhteessa viineihin ja väkeviin on alkoholipoliittisesti täydellisesti ristiriidassa viime viikkoina käydyn keskustelun kanssa.

- Toisaalta halutaan madaltaa päivittäistavarakaupassa myydyn oluen alkoholipitoisuutta, mutta samaan aikaan veropoliittisin ratkaisuin ohjataan kuluttajia ostamaan väkevämpiä alkoholijuomia, liitto sanoo.

Sätkä kallistuu tupakka-askia enemmän

Valtiovarainministeriön mukaan sätkän hinta on nousemassa veronkorotuksen myötä noin 11 prosenttia ja tupakka-askin hinta keskimäärin lähes seitsemän prosenttia.

Bensan hinta on nousemassa 2,3 senttiä litralta ja dieselin 10,5 senttiä, arvonlisäveron kanssa hieman enemmän. Laskelmaan sisältyy sekä uusi että edellisen hallituksen päättämä dieselveron korotus.

Lähteet: YLE Uutiset