1. yle.fi
  2. Uutiset

Konkaripäättäjä Ruola diggaa Turkua

Turkulainen kunnallisneuvos Pekka Ruola on kirjoittanut elämänvaiheistaan kirjan, jossa kunnallispolitiikka ja Turun kehitys limittyvät hänen omaan elämäänsä. Intohimona Turku -kirjan löytyy omakohtaista muistelua niin politiikan myrskyistä kuin oman elämän huippuhetkistäkin. Pekka Ruolan sanoma on, että vanhojen päättäjien on aika siirtyä syrjään. Nyt on nuorten vuoro.

Turku
Pekka Ruola
Kunnallisneuvos Pekka Ruolan kultuurinnälkä on lähtöisin Turun kaupunginkirjastosta.YLE / Markku Salo

Ruola korostaa, että hänen kuusisataasivuisesta kirjastaan ei löydy mitään suuria paljastuksia Turun kunnalliselämästä.

- Kaikki kirjoitettu perustuu muistiini. Olen tietysti tarkastanut asioiden kulun eri hallintokuntien pöytäkirjoista, lehtijutuista ja arkistoista, hän valottaa.

Ruola muistelee lämmöllä lapsuutensa Turkua. Ankarat sotavuodet ja sen jälkeinen jälleenrakennus olivat ankeaa aikaa, mutta etenkin 1950-luvulla Turku kehittyi voimakkaasti.

- Sataman merkitys tuolloiselle Turulle oli ensisijainen. Kaupunkiin perustetut rakennusliikkeet ryhtyivät kiivaaseen uudisrakentamiseen.

- Turun konserttitalon valmistuminen oli tästä hyvä esimerkki. Sen merkitys oli tietysti suuri maan vanhimmalle sinfoniaorkesterille, mutta kannattaa muistaa, että siellä järjestettiin esimerkiksi Suomi - Ruotsi-nyrkkeilymaaottelu, messuja ja näyttelyjä.

Värikästä politiikkaa

Pekka Ruola kävi koulunsa Turussa. Yrittäjätaustainen, energinen mies oli mukana monessa. Työuraan sisältyy yhtä hyvin TPS:n jalkapallopuolen toimitusjohtajuuden hoitaminen kuin Villa Roman taideateljeen isännyys Turun Ruissalossa. Parhaiten Ruola muistetaan kuitenkin kunnallispoliitikon urastaan.

- Siihen sisältyy niin Kirsti Smolanderin loikka vuoden 1980 kunnallisvaalien jälkeen demareista kokoomukseen kuin Matintalo-jupakkakin. Sen seurauksena silloinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä erosi tehtävästään. Ihan viime vuosinani jouduin kaupunginhallituksen puheenjohtajana setvimään Turun korkean virkamiesjohdon tulehtuneita välejä, hän muistelee.

Vuosikymmenten takaiselle Turun tauti -kirjoittelulle Ruola tyytyy lähinnä hymähtämään.

- Se lähti vuonna 1981 Uuden Suomen Turun kunnallispolitiikkaa koskevan jutun otsikosta Kirsti Smolanderin loikan jälkeen. Vasta myöhemmin siihen liitettiin arvotalojen purkuleima, hän toteaa.

Kirjan sivuilta löytyy värikkäitä kuvauksia, miten Turku kaatoi Pyhäjärvi-hankkeen, Turun kariutuneesta Muumimaailma-ideasta, Turun Puhelimen myynnistä, toriparkkikähinöistä ja siitä, miten vuonna 2002 kulttuuritoimenjohtajan virasta eläkkeelle jäänyt Markku Aukia ruttasi koko kulttuuritoimen. Tällaisia kuvauksia on pitkän luottamusmiesuran varrelta lukuisia. Turku ei todellakaan jätä kylmäksi sen enempää omia kuin naapurikuntienkaan asukkaita.

- Turussa tapahtuu myös paljon positiivisia asioita. Toivon, että lukijalle välittyy kuva, että täällä tehdään päätöksiä vakavalla mielellä. Vauhtia poliittisiin prosesseihin on kuitenkin saatava roimasti lisää, konkari vaatii.

Kulttuuri lähellä sydäntä

Ruolan kirja julkaistiin Turun uudessa pääkirjastossa.

- Äiti toi minut tuonne vanhalle puolelle viisivuotiaana satutunteja kuuntelemaan. Sieltä tämä rakkaus kulttuuriin on lähtöisin. On aivan upeaa, että saimme vihdoin uuden kirjastotalon aikaiseksi. Tosin sen syntyyn liittyi vaiheita, joita en mielelläni muistele, Ruola napauttaa.

Vuoden 2004 kunnallisvaalien seurauksena Ruola asetti tavoitteekseen kulttuurilautakunnan puheenjohtajuuden. Hän oli ollut tehtävässä jo vuonna 1989 lyhyen aikaa, mutta joutui palaamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, kun Juhani Lepästä tuli kaupunginjohtaja.

- Tämä tehtävä oli kyllä unelmien täyttymys. Kulttuurilautakunta oli uudistunut. Turun kulttuuripääkaupunkihanke ja ooppera Lentävä hollantilainen ovat osoituksia siitä draivista, miten töitä tehtiin.

Kohtalokas viikonloppu

Pekka Ruolan julkinen elämä romahti kesäkuussa vuonna 2008. Hän kärähti silloin rattijuoppoudesta.

- Tapahtuneen jälkeen kerroin heti ja avoimesti, miten oli käynyt. Pidin parhaana, että vetäydyn luottamustehtävistä. Avoimmuudesta oli se hyöty, ettei siitä sen jälkeen paljon puhuttu. Tietysti tämä olisi saanut jäädä kokonaan tapahtumatta, hän pahoittelee.

Pekka Ruolan mielestä vanhempien sukupolvien on viimeistään nyt syytä siirtyä syrjään päätöksenteosta. Hän laskee itse olleensa erilaisissa luottamushenkilökokouksissa uransa aikana 2 200 kertaa.

- Nuoret ovat vailla meidän vanhojen rasitteita. Nuorten päättäjien avulla yhteistyö Turun seudulla saadaan parempaan vauhtiin, hän uskoo.

Lähteet: YLE Turku / Markku Salo

Lue seuraavaksi