Peliongelmaa on vaikea tunnustaa

Peliongelmista kärsivien määrä kasvaa Päijät-Hämeessä. Yhä nuoremmat kärsivät peliongelmista ja taustalla on muun muassa nettipokerin suosion nousu. Peliongelmaan saa apua useilta eri tahoilta, mutta omaa ongelmaa voi olla vaikea tunnistaa tai myöntää.

peliriippuvuus
Tummiin pukeutunut henkilö pelaa nettipokeria tietokoneella.
YLE / Kirsi Karppinen

Nettipokerin suosion lisääntyessä peliongelmaisten määrä on lisääntynyt. Apua peliriippuvuuteen ei osata hakea ajoissa, vaikka apuahakevien määrä onkin hieman lisääntynyt.

- Apua tullaan hakemaan tavallaan sykleissä, että toisinaan kyselyitä tulee vain muutamia ja joskus monet hakevat apua yhtä aikaa. Vaikka apuahakevien määrä on meillä vähän lisääntynyt, ei apua osata hakea tarpeeksi, kertoo Lahden A-klinikkatoimen yksikköjohtaja Leena Virkki.

- Monesti apua tullaan hakemaan vasta sitten, kun ollaan jo tosi pahoissa rahavaikeuksissa, ollaan syyllistytty pikavippeihin ja varkauksiin ja luottotiedot ovat menneet.

Ongelmaa ei haluta tunnistaa

Pelaaminen voi olla joillekin ongelma, mutta toisille se on myös ihan normaalia ja ongelmatonta ajanvietettä.

- Peliongelman tunnistaminen voi olla vaikeaa. Siinä vaiheessa, kun pelaaminen karkaa kohtuuden rajoista ja alkaa häiritä normaalia elämää, niin silloin se on ongelma ja siihen pitäisi puuttua mahdollisimman nopeasti, Virkki kertoo.

Peittely ja valehtelu ovat keinoja, joilla peliongelmaiset yrittävät salata riippuvuuttaan.

- Kynnys hakea apua on korkealla ja ongelmaa ei suostuta myöntämään. Läheisten pitäisikin olla valppaina ja ottaa asia puheeksi jos edes epäilee, että toisella on peliongelma, Virkki muistuttaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua

Päijät-Hämeessa peliongelmaisille tarjotaan apua useissa eri paikoissa.

- A-klinikalle voi varata ajan tai tulla suoraan käymään ja kyselemään. Lisäksi meillä aloitetaan syksyllä peliriippuvaisille tarkoitettu ryhmä, Virkki listaa.

- Lisäksi apua tarjoaa nuorille Domino, jossa heidät ohjataan oikeisiin hoitoihin. Seurakunnan diakoniatyö tarjoaa sielunhoitoa ja Oivalla on päihdetyöntekijöitä, jotka voivat myös auttaa. Pelurin auttavaa puhelinta ei myöskään sovi unohtaa.

Päijät-Hämeessä on toiminut myös GA-kerho, eli nimettömät pelurit, joka toimii samalla periaatteella kuin AA.

- Tarkoituksena on, että saisimme meidän ryhmistämme jonkun vetämään tällaista GA-ryhmää, jotta saisimme sen taas toimimaan, Virkki kertoo.

Vaikka peliongelmiin haetaan apua yleensä vasta taloudellisten ja sosiaalisten vaikeuksien myötä, apua on tarjolla myös silloin.

- Koskaan ei oo liian myöhäistä hakeutua avun piiriin!

Lähteet: YLE Lahti