1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

FolkJam hyppyyttää kansanmusiikin tahdissa

Oulussa kehitetty uusi tanssiliikuntamuoto, FolkJam, leviää ympäri Suomen. Maanläheisyydestä ja omista juurista ammentava tanssiliikuntamuoto ottaa mausteensa kansantanssista, mutta ei kuitenkaan ole perinteistä kansantanssia. Melkeinpä voitaisiin puhua suomalaisesta Zumbasta.

Tanssinopettaja Petri Kauppinen ohjaa FolkJam-tuntia.

Oulussa Teknopalatsin jumppasalissa pannaan jalalla koreasti. FolkJam –tanssitunnilla liikkeet syntyvät suomalaisen kansanmusiikin tahdissa.

- Melodisuus, herkkyys ja draivi, mikä siinä musiikissa on, tukee liikkumista ja tanssimista aika mukavalla tavalla. Me haluamme vastata siihen, ja tehdä sellaista liikettä joka istuu suomalaiseen musiikkiin, kertoo FolkJam –opettaja ja tanssitaiteilija Petri Kauppinen.

FolkJam on kehitetty Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Takana on vuosien työ promotunteineen ja testailuineen. Tanssimuoto on levinnyt pohjoisesta etelään ja FolkJamia opetetaan tällä hetkellä ympäri Suomea.

Eurooppalaisittainkin ajateltuna kyseessä on erityinen asia, koska eurooppalaisiin tanssimuotoihin pohjautuvia tanssiformaatteja ei aiemmin ole kehitelty.

- On ollut hauska kokea se, että kun ollaan tekemisissä suomalaisen jutun kanssa, niin ihmiset ovat aika ylpeitä tekemisestään. Monelle tulee sellainen olo, että hei, minähän osaan tämän ja tämän takana voin seistä, Kauppinen iloitsee.

FolkJam saa harrastajansa tuntemaan, kuinka kunto kasvaa ja lihakset vahvistuvat. Tehokkuudesta huolimatta, FolkJamin kehittäjät haluavat kuitenkin nostaa esiin liikuntamuodon tanssillisuuden.

- Me liikutaan sellaisella kinestetian alueella, että kehon eri osa-alueita käsitellään kokonaisvaltaisesti. Mieltä, lihasta, luuydintä, kaikkia niitä yhdistetään sopivassa suhteessa ja kun siihen lisätään vielä tunne, niin sitten ollaan liikkeessä tanssin maastossa, tanssinopettaja Kauppinen perustelee.