1. yle.fi
  2. Uutiset

Risto E. J. Penttilä on valmis mepiksi, jos on pakko

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä sanoo, että jos hänen on pakko ottaa vastaan paikka europarlamentissa, hän on siihen valmis. Hänelle kuitenkin tuli yllätyksenä oikeusministeriön vaalijohtajan kanta, ettei parlamenttipaikasta voi kieltäytyä.

talous
Risto E.J. Penttilä
YLE

Kokoomuksen ehdokkaana viime europarlamenttivaaleissa ollut ja varasijalle valittu Penttilä kertoo kysyneensä oikeusministeriöstä vuosi sitten, miten hän voisi toimia mahdollisen europarlamenttipaikan avautuessa. Hän tarvitsi tiedon koska oli silloin vastaanottamassa uutta vastuullista työtehtävää.

- Se, ettei paikasta voi kieltäytyä, on uutta tietoa, joten asiat täytyy harkita uudestaan tältä pohjalta. Ei ole kysymys siitä, ettenkö olisi asiaa selvittänyt, vaan siitä, että ennakkotapauksia ei taida olla ja oikeusministeriö antoi toisenlaista kantaa vielä vuosi sitten, Penttilä sanoo YLE Uutisille.

"En minä häiriköksi rupea"

Penttilä on yhä sitä mieltä, että hän pystyy parhaiten edistämään suomalaisten yritysten ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia nykyisessä tehtävässään Keskuskauppakamarissa. Hän kuitenkin kertoo olevansa valmis ottamaan vastaan paikan europarlamentissa, jos sitä häneltä edellytetään.

- En minä tässä häiriköksi rupea, eikä minua sinne tarvitse kahleissa viedä. Jos asia on näin, niin sitten palvellaan Suomea Euroopan parlamentissa - kaikki hyvin niinkin, Penttilä sanoo.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ehdotti aiemmin päivällä yhdeksi ratkaisuksi sitä, että Penttilä ottaisi europarlamentaarikon tehtävän vastaan, olisi siinä hetken ja pyytäisi sitten hyvästä syystä eroa.

Penttilän mielestä ehdotus kuulostaa monimutkaiselta, mutta hän harkitsee sitä siinä missä muitakin vaihtoehtoja.

- Olen valmis kaikkeen, mikä on sääntöjen mukaista.

Penttilälle on tarjolla Itälän paikka

Risto E. J. Penttilälle on avautumassa paikka EU:n parlamentissa, sillä hallitus esittää nykyistä europarlamentaarikkoa Ville Itälää (kok.) Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi. Itälän jättäessä europarlamentin paikka menee kokoomuksen varajäsenelle eli Penttilälle.

Hallituksen esityksen tultua julki Penttilä sanoi, ettei hän nykyisen työtilanteensa vuoksi halua ryhtyä europarlamentaarikoksi. Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan Penttilän olisi kuitenkin otettava paikka vastaan, koska hän on ehdokashakemuksessa suostunut ehdokkaaksi ja vastaanottamaan tehtävän.

Eurovaaleissa Penttilän jälkeen eniten ääniä kokoomuksen listalla sai toimittaja Petri Sarvamaa. Hän on ilmoittanut olevansa käytettävissä, jos kutsu europarlamenttiin tulee.

Lähteet: YLE Uutiset / Juuso Vainio

Lue seuraavaksi