Vasemmisto voittamassa Tanskassa

Vasemmisto on voittamassa Tanskan parlamenttivaalit. Kun äänistä oli puolen yön aikoihin laskettu vajaat 90 prosenttia, vasemmisto johti tuloksia. 10 vuotta oppositiossa ollut vasemmisto oli saamassa 89 paikkaa, kun oikeisto jäisi 86 paikkaan.

Ulkomaat

Tanska on siten saamassa myös ensimmäisen naispääministerinsä sosiaalidemokraattien johtajasta Helle Thorning-Schmidtistä.

Kolmet edelliset vaalit voitti oikeistoliberaali Venstre. Se on johtanut Tanskaa yhdessä pienen konservatiivipuolueen kanssa. Tukenaan hallituksella on ollut oikeistopopulistinen kansanpuolue.

Vaalikampanjoita on hallinnut talouskriisi, mutta Thorning-Schmidtin mukaan vaaleissa on myös keskeistä murtaa kansanpuolueen suhteeton valta kannatukseensa verrattuna. Tanska on muun muassa kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaansa voimakkaasti kansanpuolueen vaikutuksesta.

Tanskan kansankäräjät on yksikamarinen. Sen jäsenistä kaksi on Grönlannin ja kaksi Färsaarten edustajia.

Äänioikeutettuja on noin neljä miljoonaa. Tanskalaiset äänestävät yleensä vilkkaasti. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli yli 86, ja tällä kerralla ääniuurnilla näytettäisiin käyneen vielä ahkerammin.

Vaaliuurnat sulkeutuivat kello 21 Suomen aikaa. Lopullisia tuloksia odotetaan yön aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset