1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkapuhelinsäteily vaikuttaa aivojen sokeriaineenvaihduntaan

PET-kameralla Turun yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan matkapuhelinsäteily heikentää aivojen glukoosiaineenvaihduntaa antennin alla olevilla pään alueilla. Gsm-signaalille altistettiin 13 nuorta tervettä miestä 33 minuutin ajaksi.

terveys
Mies puhuu puhelimeen.
YLE / Timo Selänne

- Tämä on tärkeä tutkimustulos, sillä nyt on osoitettu, että säteily leviää ihmisen päähän ja aiheuttaa hermosolujen muutoksia, kertoo tutkimuksen johtaja professori Heikki Hämäläinen Turun yliopistosta.

Tutkimus tehtiin Turun yliopiston kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksen, valtakunnallisen PET-keskuksen, Työterveyslaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen yhteistyönä. Menetelmällisesti se oli ainutlaatuinen, sillä siinä yhdistettiin erilaisia aivokuvantamisen menetelmiä.

- Ensimmäistä kertaa maailmassa yhdistettiin kolme eri tutkimusmenetelmää: ihon lämpötilatutkimus, säteilytutkimus ja aineenvaihdunnan tutkimus, toetaa Hämäläinen.

Kallista ja hankalaa tutkimusta

Matkapuhelinsäteilyä tutkitaan eri puolilla maailmaa ja arviot säteilyn vaikutuksista vaihtelevat.

- PET-tutkimuksia tehdään vähän, koska ne ovat kalliita ja hankalia, sanoo professori Hämäläinen.

Tämän tutkimuksen perustella ei voida tehdä johtopäätöksiä matkapuhelinsäteilyn terveyshaitoista. Tutkimus on osa Tekesin rahoittamaa valtakunnallista Wirecom -hanketta ja sille on esitetty jatkoa.

- Säteily hidastaa aineenvaihduntaa, mutta ei kohota lämpötilaa, kiteyttää profesori Hämäläinen.

- Nyt olisi hyvä saada laajempi jatkotutkimus, jossa hyödyntäisimme edelleen PET-keskuksen kuvantamismenetelmiä.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi