Hyppää sisältöön

Aamun lehdet

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kärsi arvovaltatappion jouduttuaan lieventämään kansanedustaja Jussi Halla-ahon rangaistusta.

Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) : Kansanedustaja Jussi Halla-ahon onneton nettikirjoitus, jossa hän piti sotilasvallankaappausta ja panssareita ratkaisuna Kreikan ongelmiin, nosti perussuomalaisten ryhmän erimielisyydet julkisuuteen.

Eilen puheenjohtaja Timo Soini joutui antamaan periksi Halla-ahon kannattajille, jotta hän olisi välttynyt arvovaltatappiolta ja välirikolta. Soini oli julkisuudessa luvannut erottaa Halla-ahon eduskuntaryhmästä kuukaudeksi, mutta ei saanut tahtoaan läpi. Eduskuntaryhmä ei totellutkaan enää puolueen puheenjohtajaa sokeasti.

Halla-ahon kirjoitus oli huonoa mainosta myös Suomelle. Viesti levisi nopeasti ulkomaille. Kreikassa sitä siteerattiin laajasti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei asiaan puuttunut, eikä Halla-aho aio itse erota vapaaehtoisesti. Mutta kuulostaa perin erikoiselta, jos valtakunnan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja pitää sotilasvallankaappausta ja väkivaltaa kelpo keinoina talouden tasapainottamiseksi – vaikkakin tällä kertaa kaukana kotimaasta.

Kreikka ja monet muutkin maat ovat eläneet yli varojensa. Tavallista kreikkalaista tästä ei pidä kuitenkaan ivata. He ovat samanlaisia ”peruskansalaisia” kuin muidenkin maiden ihmiset.

Talousvaikeudet ovat taitamattoman politiikan syytä. Siitä ovat vastuussa hallitukset ja talouselämän johtajat. He ovat tehneet vääriä päätöksiä, luottaneet virheellisiin ennustuksiin ja vältelleet ikäviä ratkaisuja.

Mutta niin Kreikassa kuin muuallakin talouden virheet maksatetaan niillä, jotka ovat vähiten voineet suuntaan vaikuttaa – tavallisilla kansalaisilla. Peruskreikkalaisten palkkoja ja eläkkeitä leikataan, työaikaa pidennetään, veroja kiristetään ja palveluja heikennetään.

Solidaarisuutta heille pitäisi osoittaa eikä ivapuheita.

Halla-aholla vankka asema puolueen sisällä

(siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun): Verrattuna Soinin keskiviikkoiseen reaktioon annettu rangaistus on lievä, jopa vaatimaton ja kertoo samalla Halla-ahon asemasta puolueen sisällä. Vaikka Soini on puolueen kiistaton keulahahmo, hänkään ei saanut eduskuntaryhmää ojentamaan kunnolla helsinkiläistä äänimagneettia, jonka jyrkät kannanotot saavat jopa puolueen sisällä paljon kannatusta.

Ei ole lainkaan väärin sanoa, että Soini koki ensimmäisen merkittävän imagotappionsa torstaina. Hänen olisi pitänyt pystyä nuijimaan Halla-aholle esimerkiksi kuukauden mittainen ryhmästä erottaminen pelkästään puolueen sisäisen ja ulkoisen uskottavuutensa vuoksi.

Halla-aho on kauan ollut Soinin tarkkailulistalla

Helsingin Sanomien toimittaja Miska Rantasen uutisanalyysin mukaan Timo Soini koki arvovaltatappion.

"Tunnelmat perussuomalaisten eduskuntaryhmässä olivat hämmentyneet. Halla-ahon statuspäivitystä pidettiin törppönä, mutta Soinin rangaistusvaatimusta selkeästi liioiteltuna."

"Soinin ensireaktio ei silti välttämättä tullut kulman takaa. Ilta-Sanomien haastattelussa Soini käytti sanamuotoa, että 'nyt tuli mitta täyteen'.

Siitä tulee vaikutelma, että Halla-aho on ollut jo jonkin aikaa Soinin tarkkailulistalla - varsinkin kun Halla-ahoon sovellettiin heti järeän luokan rangaistusta ilman huomautus- tai varoitusvaihetta. "

"Eduskuntaryhmän kokouksessa Halla-aho lupasi edustajatovereilleen, että hänen kirjoitustyylinsä tulee muuttumaan."

Toimittaja Rantasen mukaan tämä varmasti harmittaa sekä Halla-ahon faneja että inhoajia. "Juttujen terä tylsyy, kun sanottavaa vahtii nyt omien, vihollisten ja median lisäksi myös oma eduskuntaryhmä."