Miljardööri hylkäsi puolueensa Venäjällä - uusi perusteilla

Miljardööri Mihail Prohorov on eronnut Oikeutettu asia -puolueesta Venäjällä. Oligarkki-liikemies Prohorov valittiin puolueen puheenjohtajaksi kesäkuussa. Yksi Venäjän rikkaimmista miehistä sanoo kyllästyneensä Kremlin sekaantumiseen asioihin, ja hän aikoo perustaa uuden puolueen.

Ulkomaat
Metallimiljardööri Mikhail Prokhorov lehdistötilaisuudessa New Yorkissa 19. toukokuuta 2010.
Metallimiljardööri Mikhail Prokhorov lehdistötilaisuudessa New Yorkissa 19. toukokuuta 2010.Justin Lane / EPA

Vallassa olevan Yhtenäisen Venäjän apupuolueena pidetyn Pravoe Delo -puolueen piti kerätä joulukuun parlamenttivaaleissa erityisesti ääniä oppositioon kallellaan olevilta ja liike-elämään myönteisesti suhtautuvilta.

Puolueen sisäisen kapinan jälkeen Prohorov kuitenkin ilmoitti hylkäävänsä puolueen ja kutsui kannattajiaan jättämään Kremlin sätkynukeksi kutsumansa puolueen. Hän aikoo nyt perustaa oman puolueen ja voittaa vaaleissa sen avulla.

Prohorov myös haukkui Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin poliittisen päästrategistin, syyttäen häntä kapinan junailusta ja keskustelun tukahduttamisesta.

Vielä kesäkuussa Prohorov uhosi puheenjohtajaksi valinnan jälkeen, että hän nostaa Oikeutetun asian Venäjän toiseksi suurimmaksi puolueeksi kommunistien ohi. Prohorov myös sanoi, että hän aikoo haastaa pääministeri Vladimir Putinin Yhtenäisen Venäjän valta-aseman.

Monet tahot pelkäävät, että välirikko Kremlin kanssa voi merkitä Prohoroville toisen oligarkin Mihail Hodorkovskin kohtaloa. Hodorkovski rahoitti Vladimir Putinin puolueen vastaista oppositiota, ennen kuin hänet tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Forbes-lehti on listannut Mihail Prohorovin Venäjän kolmanneksi rikkaimmaksi mieheksi. Boris Jeltsinin hallintokaudella rikastunut liikemies omistaa muun muassa yhdysvaltalaisen koripallojoukkue New Jersey Netsin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus