FBI tutkii Hollywood-tähtien alastonkuvien hakkerointia

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tapauksia, joissa Hollywood-tähtien yksityisiä valokuvia on hakkeroitu useille verkkosivuille. Uusimmassa tapauksessa verkkoon on ilmestynyt paljastavia kuvia näyttelijä Scarlett Johanssonista.

Kuva: Heiko Junge/EPA

Kännykkäkuvat alastomasta naisesta, joka ilmeisesti on Scarlett Johansson, ovat levinneet keskiviikosta asti. Hakkeroinnista ovat kertoneet muun muassa The Washington Post ja The Los Angeles Times -lehdet. Ne eivät kuitenkaan osaa sanoa, mistä kuvat ovat alkujaan ilmestyneet julkiseen jakeluun.

Johansson on vaatinut poistamaan kuvat verkkosivuilta, jotka nyt ovat tiedossa. Se ei kuitenkaan estä kuvien leviämistä edelleen. Ne ovat jo muun muassa brittiläisellä verkkosivulla, joka seuraa julkisuuden henkilöitä. Sivustolla kävi julkaisun jälkeen miljoona ihmistä yhden päivän aikana.

Rahaliikenne paljastaa syylliset?

Brittiläisen tietoturvayrityksen Sophosin asiantuntija Graham Cluley sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että kuvien vuotaminen kännykkäpuhelimesta on outoa. Periaatteessa jonkun olisi täytynyt saada käsiinsä itse puhelinlaite, Cluley sanoo.

Esimerkiksi näyttelijä Vanessa Hudgensin tapauksessa alastokuvia pääsi internettiin, kun Hudgensin sähköpostitili hakkeroitiin. Cluley arvelee, että myös Johansson lienee lähettänyt kuvat sähköpostina jollekulle.

FBI ei ole täsmentänyt, keitä julkisuuden henkilöitä tutkimukset koskevat. Kuvia on kuitenkin levinnyt muun muassa näyttelijä Mila Kunisista, näyttelijä Jessica Albasta ja laulaja Justin Timberlakesta. Ensimmäisiä kuvia alkoi ilmestyä verkkoon viime keväänä.

Cluley arvelee, että hakkerit tavoittelevat kuvia saadakseen niistä rahaa. Hänen mielestään verkkosivujen maksuliikenne olisikin se tie, jota taaksepäin seuraamalla tutkijat pääsivät parhaiten hakkerien jäljille.