Perushoitajan sarjamurhajuttu nyt hovissa

Helsingin hovioikeus on aloittanut Suomen rikoshistorian laajimman sarjamurhajutun käsittelyn valmisteluistunnolla. Viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä tuomittu Aino Nykopp-Koski saapuu oikeuteen henkilökohtaisesti vasta jutun pääkäsittelyssä marraskuussa.

Kotimaa
lähikuva pyjamaan pukeutuneen vanhuksen käsistä
YLE

Suomen oloissa ainutkertaisen henkirikossarjan hovioikeuskäsittely alkoi aamulla valmistelulla eli aikatauluistunnolla. Siinä syytetyn ei tarvitse olla henkilökohtaisesti läsnä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 60-vuotiaan perushoitajan Aino Nykopp-Kosken joulun alla elinkautiseen vankeuteen kaikkiaan viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan Nykopp-Koski myrkytti iäkkäät uhrinsa pääasiassa rauhoittavilla lääkkeillä vuosina 2004-2009.

Nykopp-Kosken asianajaja Heikki Lampela kertoo YLE Uutisille, että puolustuksella ei ole jutussa dramaattisia uusia todisteita syyttömyyden puolesta.

- Päämieheni toivoo, että hovioikeus arvioisi jutussa aiemmin esitetyn henkilötodistelun toisin kuin käräjäoikeus ja tekisi siitä myös toisenlaiset päätelmät.

Perushoitaja itse on johdonmukaisesti kiistänyt rikokset.

Jutun pääkäsittely alkaa marraskuun 7. päivänä. Oikeudenkäynnille on alustavasti varattu 20 istuntopäivää.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä