1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avaruuslentäjiä palasi kansainväliseltä avaruusasemalta

Venäläinen Sojuz-avaruuskapseli on tuonut kolme avaruuslentäjää Maahan kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:lltä. Sojuz laskeutui Kazakstaniin aamulla Suomen aikaa.

Ulkomaat
Venäläiset spesialistit kantavat avaruusasemalta palannutta astronauttia.
EPA/ SERGEI ILNITSKY

ISS:ltä palasivat yhdysvaltalainen astronautti Ron Garan sekä venäläiset kosmonautit Andrei Borisenko ja Alexandr Samokutjajev, jotka viettivät yli 160 päivää avaruudessa.

ISS:lle jäi vain kolmihenkinen miehistö, yhdysvaltalainen Mike Fossum, venäläinen Sergei Volkov ja japanilainen Satoshi Furukawa.

Nyt palanneille miehistön jäsenille piti alun perin lähettää seuraajat syyskuun lopulla. Heidän lentonsa kuitenkin viivästyi, kun Venäjä laittoi elokuussa Sojuz-kantorakettinsa tilapäiseen lentokieltoon. Syynä oli se, että avaruusasemalle aikonut kuljetusalus rysähti maahan Siperiassa pian laukaisun jälkeen. Venäjä ilmoitti, että onnettomuuden takia raketeille ja avaruuskapseleille tehdään perusteellinen tarkastus.

Venäjän avaruusviranomaiset ilmoittivat perjantaina, että Sojuzin seuraava miehitetty lento lähtee ISS:lle 14. marraskuuta, eli kaksi päivää aiemmin ilmoitettua myöhemmin. Kuljetusaluksen on määrä lähteä ISS:lle marraskuun lopussa, kertoo Venäjän avaruusviraston johtaja Vladimir Popovkin.

Nykyinen ISS-miehistö aiotaan kotiuttaa 22. marraskuuta.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi