NÄKÖKULMA: Ratamo-keskuksen paikka kahden kauppa

Soittokierroksen perusteella Kotiharju ja Sairaalanmäki keräävät eniten kannatusta Kouvolan uuden sairaalan sijaintipaikaksi. Valtuutetut ovat kokeneet virkamiesten innostuksen Kotiharjun puolesta painostukseksi.

Kouvola
Kouvola

Päätös Kouvolan uuden sairaalakeskuksen sijantipaikasta jakaa valtuutettujen mielipiteitä. Kouvolan sairaalakeskuspäätös on suuri ja kauaskantoinen investointi sen myöntävät valtuutetut. Siksi onkin ymmärrettävää, että ainakin kymmeniä miljoonia euroja maksavan Ratamo-keskuksen paikkaa valtuutetut ovat pohtineet ilmeisen huolellisesti.

YLE Kymenlaakson soittokierros suurimpien ryhmien johtaville poliitikoille kertoo, että virkamiestyöryhmän esittämä paikka eli Kotiharju kerää kannatusta yli puoluerajojen. Myös Sairaalanmäki nousee kärkivaihtoehtojen joukkoon.

Kotiharjun puolesta näyttäisivät liputtavan ainakin keskustan ja sitoutumattomien enemmistöt. Kokoomuksessa kannatusta on löytymässä kaikille muille paitsi Kasarminmäelle. SDP:ssäkin kannat jakaantuvat eri vaihtoehtojen taakse. Perussuomalaisten enemmistön vaaka on kallistumassa Sairaalanmäen puolelle.

Osa valtuutetuista ei ole vielä lyönyt kantaansa lukkoon. Moni valtuutettu on pannut merkille sen innon, jolla valmistelevat virkamiehet ovat ajaneet Kotiharjun vaihtoehtoa. Muutama johtava poliitikko sanoo suoraan ihmettelevänsä tällaista yhden vaihtoehdon taktiikkaa, joka on paikoin koettu jopa painostukseksi.

Tietoa päätöksen teon tueksi ei ole puuttunut ja sitä tuotettiin vielä lisää viime maanantain hallituksen iltakoululaisille. Tiedon lisäksi päätöksen motiiveissa on nähtävissä aluepoliittista veivausta Kuusankoski vs. vanha Kouvola -akselilla. Soittokierroksella tosin harva poliitikko tätä kovin suoraan myönsi.

Soittokierroksella moni valtuutettu mietti kiristyvää Kouvolan kuntaloutta ja keskuksen rahoitusta. Kaupungin oman rahoituksen rinnalle on tuotu keinoksi esimerkiksi rahoittaminen elinkaarimallilla. Siinä yksityiset sijoittajayhtiöt kantaisivat vastuun urakan suunnittelusta ja rakentamisesta. Kaupunki maksaisi urakkaa takaisin käyttökustannuksissa. Elinkaarimallin kelkkaan ei näillä näkymin näytä olevan tunkua.

Joka tapauksessa ratkaisun aika lähestyy. SDP:n ryhmä hioo askelmerkkejään perjantaina, kokoomus viikonloppuna. Maanantaina kokoontuva Kouvolan kaupunginhallitus yrittää puristaa esityksen paikasta runsaan viikon päästä kokoontuvalle valtuustolle.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Petri Niemi