Kiinalainen miljardööri investoimassa Napapiirille

Kiinalainen mijardööri suunnittelee Rovaniemen Napapiirille lomakylää tai viiden tähden hotellia. Tiistain Yle tv-uutisten mukaan Huang Nubo markkinoisi lomakylää tai hotellia erityisesti kiinalaisille ja amerikkaisille. Rovaniemellä ei ole kuultu miehestä.

lomakylät
Napapiirin pajakylä
Yksi Rovaniemen matkailun vetonauloista sijaitsee napapiirillä, Joulupukin pajakylässä.YLE/Raimo Torikka

Joulupukin pajakylän yhteyteen suunnitellun hotellin tai lomakylän lisäksi matkailijoille olisi myös ohjelmaa kuten vaellusta, poroajelua tai itämaista zen-taidetta. Kiinalaismiehen suunnitelmien aikataulusta ei ole tietoa.

Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtajan Juha Seppälän mukaan kaupunki ei ole ollut vielä yhteydessä kiinalaismieheen. Seppälä pitää kuitenkin erittäin positiivisena asiana, että ulkomainen sijoittaja on kiinnostunut Napapiiristä.

- Aivan erinomainen asia. Otamme innolla vastaan tämän tyyppiset esitykset. Tämä vastaisi niitä ponnisteluja mitä olemme tehneet vuosien aikana Rovaniemen markkinoimiseksi kansainvälisille investoijille, sanoo Seppälä.

Kiinalaismiehen Napapiiriä koskevat suunnitelmat tulivat kaupungille hieman yllättäen. Seppälä kertoo, että ei ole edes kuullutkaan koskaan Huang Nubosta. Sinänsä kiinalaisten kiinnostus Rovaniemeä kohtaan ei tullut yllätyksenä.

- Selkeätä kiinnostusta Rovaniemeä kohtaan on ollut aikaisemminkin. Olemme olleet yhteydessä kiinalaisiin ja he meihin liittyen Napapiirin investointeihin, kertoo Seppälä.

Seppälän mukaan uusi, vireillä oleva kaavoitus mahdollistaisi nopeatkin muutokset Napapiirin alueella. Alueelle on varattu tilaa matkailumajoituksen käyttöön. Hotellia on kaivattu Napapiirille jo vuosia.

- Uskon, että myös kaavoituksen kautta alueelle järjestyy esimerkiksi hotellikin. Jos pääsemme Huangin kanssa keskusteluja pidemmälle, niin aikataulullisesti voidaan puhua parista, muutamasta vuodesta, että jotain konkreettista tapahtuu, Seppälä sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen