Talouskriisi huolettaa Kreikan ystävää

Tampereen Suomi-Kreikka -yhdistyksessä seurataan Kreikan talouskriisiä ja sen uutisointia huolestuneena. Yhdistyksen väki uskoo, että jatkuvana pysyvä turistivirta Kreikkaan ja sikäläisten tuotteiden suosiminen täälläkin ovat parhaita keinoja auttaa ystävää hädässä.

Kreikka
Persikanväriseen paitaan pukeutunut yrittäjä katselee murheellisesti kadulle päin. Hänen kauppansa viereinen liike on lopettanut ja laittanut kalterit ikkunan eteen.
Kreikkalaisten apeat tunnelmat tarttuvat suomalaisystäviinkin.Orestis Panagiotou / EPA

Tampereen Suomi-Kreikka -yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lepistö kertoo, että omassa porukassa pohditaan jatkuvasti keinoja auttaa kreikkalaisia näiden talousahdingossa. Yhdistyksen väki on päätynyt muun muassa ottamaan kummikoulun, jolle se toimittaa pieniä summia avustusrahaa.

- Avustamme Thessalonikin Suomi-koulua, jossa suomalaislapset saavat opetusta kerran viikossa. Koululaisten tilanne on Kreikassa hankala, koska koulusysteemi on siellä hyvin korruptoitunut ja yksityiskouluista joutuu maksamaan suuria summia. Nyt kun vanhempien tulot ovat pienentyneet, autamme koulua kirjahankinnoissa ja opettajien palkkojen maksamisessa.

Korruptio katkeroittaa kansan

Korruptio rehottaa Kreikassa muuallakin kuin koulujärjestelmässä. Tavallinen kansa on ahtaalla palkkojen ja eläkkeiden pienennyttyä ja verojen noustua.

Pekka Lepistön kreikkalaisystävät ovat kertoneet, että tavallisen kansan mielissä elää vahva katkeruus päättäjiä kohtaan.

- Ihmiset ovat kiukkuisia, koska poliitikot ovat pitkään eläneet leveää elämää verovaroilla. Laskun maksavat ihan tavalliset kreikkalaiset.

Tampereen Suomi-Kreikka -yhdistyksessä tiedetään kansainvälisen huomion myös nöyryyttävän omanarvontuntoista kansaa.

- Kreikkalaiset on ennen tunnettu esimerkiksi demokratiastaan ja rikkaasta kulttuuristaan, mutta nyt heidät mainitaan uutisissa ihan eri valossa. Monet taiteilijat kiertävät keikkailemassa ympäri maailman ja yrittävät samalla tuoda maansa asiaa esille, Pekka Lepistö kertoo

Auttaminen onnistuu kaupassa ja lomalla

Jos viime aikaista vakuuskeskustelua ei oteta lukuun, on Kreikka perinteisesti ollut suomalaisten mieleen. Välimeren alue on suosittu matkailukohde, ja esimerkiksi kreikkalainen ruoka maistuu suomalaiselle täällä kotimaassakin.

Pekka Lepistö soisi suosion jatkuvan.

- Kaikista parhaiten autamme ystävyysmaata ostamalla sikäläisiä tuotteita täällä ja matkustamalla Kreikkaan edelleen. Nyt on sitäpaitsi turistin markkinat, koska hinnat ovat Kreikassa pudonneet, hän muistuttaa.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén