1. yle.fi
  2. Uutiset

Jännitys häviää valokuvaajan seurassa

Monet ihmiset saattavat jännittää valokuvaukseen menemistä. Ensikertalaisille käyminen voi olla hyvinkin jännittävää, mutta myös vanhemmilla konkareilla näkyy stressin aihetta valmistautuessaan kuvattavaksi.

Tiina Korhonen
Valokuvaaja Tiina Korhonen auttaa asiakkaitansa olemaan luonnollisesti kameran edessä.
Valokuvaaja Tiina Korhonen auttaa asiakkaitansa olemaan luonnollisesti kameran edessä.YLE Etelä-Karjala

Valokuvattavaksi mennessä voi löytyä kaikenlaista jännitettävää. Valokuvaajan tehtävä onkin valokuvaamisen lisäksi olla henkilö, joka rauhoittelee asiakasta ja tuo hänen parhaimmat puolensa esille kameran edessä.

- Yleensä pelkkä keskustelu asiakkaan kanssa auttaa rentoutumaan. Letkeyttä ilmapiiriin tuo myös tilanteeseen sopiva vitsi, kertoo Lappeenrannan Valokuvaamon yrittäjä ja valokuvaaja Tiina Korhonen.

Suuret odotukset

Usein jännittyneisyyttä luo liian suuret paineet valokuvan onnistumisesta. Useat asiakkaista eivät usko, että heistä voisi saada onnistunutta valokuvaa. Korhonen kannustaa ihmisiä mieluummin yliposeeraamaan, kuin nököttämään kuvan keskellä.

- Suomalaiset ovat yleisesti liian arkoja kameran edessä. Pyydänkin asiakkaita ottamaan mallia jostakin näkemästään malliohjelmastaan, kertoo Tiina Korhonen.

Korhonen haluaa painottaa, että jokaisesta ihmisestä voi saada hyvän valokuvan. Valokuvattavissa on kuitenkin ollut myös liikoja odottavia asiakkaita. Monelle totuus saattaakin iskeytyä silmien eteen valokuvaamossa.

Inspiraatio kuvattavilta

Valokuvattavan ulkoinen olemus sanelee valokuvaajalle, että minkälaista kuvaa otetaan. Vaikka valokuvaaja osaakin ottaa onnistuneita kuvia, toivottaisiin lisää asiakkaiden osallistumista ideointiin.

- Olisi kiva jos asiakkaalla olisi myös omia ideoita siitä, minkälainen kuvan täytyisi olla. Ideoita voidaan näin soveltaa keskenään onnistuneen valokuvan luomiseksi, kertoo Tiina Korhonen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi