1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Elokuvakerhot nostavat uudelleen päätään

Pienet elokuvateatterit katoavat, elokuvia ladataan netistä ja maksu-tv-kanavat suoltavat leffoja yötä päivää. Vanhanaikainen tapa katsoa elokuvia ja jopa keskustella niistä ei kuitenkaan ole kuollut. Esimerkiksi Helsingin Arabiassa aloittaa uusi elokuvakerho, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on esittää kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä elokuvia ja oppia niistä.

Suomen elokuvatuottajien keskusliiton järjestämä kotimaisen elokuvan viikko esittelee uusia elokuvia ja tarjoaa yleisölle myös ennakkonäytöksiä. Kuva: YLE

Elokuvakerho Artova Kinon taustalla on ennen kaikkea rakkaus elokuvataidetta kohtaan. Tarkoituksena on esittää kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä elokuvia, ja vieläpä ilmaiseksi.

- Meillä on tässä yhteistyökumppaneita, mutta tärkeintä on vapaaehtoistyö. Artova Kinon vetäjä Azar Saiyar ja muutama muu alueella asuva elokuva-alan ammatilainen tekevät elokuvien saamiseen tarvittavan työn puhtaasti elokuvan palosta ja himosta. Se mahdollistaa ilmaisien elokuvien esittämisen, kertoo intohimoinen elokuvien ystävä Janne Kareinen.

Elokuvien ja esitysoikeuksien etsimisessä iso apu on siinä, että mukana on alueella asuvia elokuva-alalla olevia ihmisiä.

- Yhden elokuvan esitysoikeudet saatiin Pariisista ja parhaillaan metsästetään oikeuksia New Yorkista, Kareinen naurahtaa.

Ajattelemisen aihetta aikuisille

Esitettävät elokuvat eivät edusta valtavirtaa, vaan ohjelmisto koostuu kunnianhimoisista elokuvataiteen helmistä.

Aikuisten Kinossa elokuvia yhdistävänä teemana on uudenlaiset elokuvakerrontaan liittyvät avaukset, elokuvallisen muodon etsiminen ja perinteisen kerronnan haastaminen niin elokuvan historiassa kuin nykypäivänäkin. Elokuvakerronnan lisäksi keskitytään vaihtoehtoisiin kertojaääniin.

Ennen jokaista elokuvaa nähdään lisäksi Artova Film Festivalin 2011 voittajalyhytelokuvia, sekä kuullaan alustus illan elokuvasta. Myös elokuvan jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan alan ammattilaisten kanssa näkemästään ja kokemastaan.

Elokuvan lumoa myös lapsille

Lapsille Artova Kino haluaa tarjota kokemuksen siitä, miten erilaiselta elokuva näyttää isolla kankaalla verrattuna tv-ruutuun. Osa elokuvista näytetään vanhaan malliin filmiltä, mikä luo esitykseen oman tunnelmansa.

- Jostain syystä kuva on lämpimämpi. Ja vaikka sali on iso, lähes 300 paikkaa, niin silti konehuoneesta kuuluu se raksutus, joka tekee siihen sen maagisen tunnelman. Että se on jotenkin niin kuin ikiaikaista. Kuvakin on jotenkin elävämpi filmiltä kuin digitaalisesti, pohdiskelee Janne Kareinen.

Elokuvakerho Artova Kino aloittaa toimintansa lauantaina 17.9.2011 Arabiassa. Silloin esitetään 35 mm filmiltä suomeksi puhuttu versio Hayao Miyazakin klassikkoanimaatiosta Kikin lähettipalvelu.

Avajaislauantain jälkeen elokuvia esitetään joka torstai Arcadan isossa salissa vuoroviikoin lapsille ja aikuisille.