1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. miehet

Lukevat miehet halutaan ulos kaapista

Lukutoukka, kirjaurpo, mammanpoika, vissysukkapoika. Näillä nimillä kutsutaan julkisesti kirjan avaavaa miestä, ainakin jos Helsingin kaupunginkirjastoa on uskominen. Mieslukijoiden asian edistämiseksi on nyt perustettu yhteisö nimeltä JAMIT - Julkisesti Avoimet Mieslukijat.

miehet
Kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander.
Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan uusi puheenjohtaja Jukka Relander.YLE

Helsingin kirjaston käyttäjistä 60 prosenttia on naisia. Mieslukijoiden herättelemiseksi suunnitellun tempauksen toivotaan nostavan sukupuolten välisen eron lähelle tasatilannetta.

- Se olisi ihan tasa-arvon nimissä mukavaa, että suunnilleen fifty-fifty olisi sekä tarjonta että käyttäjäkunta, sanoo Vallilan kirjastonjohtaja Harri Sahavirta.

Naisten ja miesten kirjastonkäyttö eroaa selvästi.

- Perinteisesti ajatellaan, että miehet käyvät kirjastossa lukemassa lehtiä, se on se Tekniikan maailma ja Vene. Lisäksi he lukevat metsästys- ja sotakirjoja. Historia, sota, urheilu ja liikunta, ne kiinnostavat. Kyllä miehet lukevat kaunokirjallisuuttakin, mutta ehkä se on vähän tietokirjallisuuspainotteista, luettelee Sahavirta.

Lukevien miesten kiusaaminen halutaan kuriin

Hieman provosoivaan tyyliin muotoiltu tempaus pyrkii kannustamaan miehiä avaamaan kirjan julkisesti. Tavoitteena on lieventää lukeviin miehiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

- Ainakaan meillä kirjastossa ei kiusata. En tiedä kuinka paljon muualla, mutta ei kirjastossa, sanoo Harri Sahavirta.

Viestiä vie perille julkkismiehistä koostuva JAMIT-yhteisö. Yhteisö aikoo poistaa ennakkoluuloja mieslukemista kohtaan sekä varmistaa jokaisen miehen oikeuden avata kirja pelotta, milloin ja missä tahansa. Julkisesti lukevat miehet Pekka Haavistosta Jani Toivolaan ja M. A. Nummiseen asti tulevat keskustelemaan lukemisesta ja lempikirjoistaan.

- Vaikuttaako se, että onko poliitikko vai filosofi, että mitä sieltä tekstistä löytyy, ja mitkä ovat lempikirjoja.

Syksyn jälkeen avoimesti lukevien miesten määrän toivotaan kasvavan.

- Se olisi meidän tavoite. Pubissa ja kahviloissa voisi joskus sulkea sen läppärin ja ottaa kirjan esiin, haaveilee Harri Sahavirta.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi