1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

Juontajan etätyöpäivä tuotti tupladuunin

Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili kansallisen etätyöpäivän kunniaksi, voiko juontajan töitä tehdä kotoa käsin. Toimittajan ulkoistaminen onnistui, kun apuna olivat tuottaja ja äänitarkkailija. Usein etätyö lisää työtehoa, mutta juontajan roolissa työmäärä moninkertaistui. Vaihtelu kuitenkin toi mukavaa piristystä aamulähetykseen.

etätyö

Perjantaina vietettiin ensimmäistä kertaa Suomessa kansallista etätyöpäivää. Kampanjaan osallistui kymmeniä yrityksiä ympäri maan. Uudet teknologiat ovat mahdollistaneet yhä useampien ammattien harjoittamisen kotona. Vaan kuinka mahtaa onnistua studion äänipöydän ääreen sidotun juontajan siirtäminen työskentelemään kotisohvalta käsin?

Huomenta täältä kotisohvalta, toivottelee Marika!

Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso päätti kokeilla etätyöpäivää. Aamulähetyksen juonnot kajahtivat kuulijoille Kauppakadun studion sijaan Marikan kotoa Tourulasta: kerrostalon parvekkeelta, keittiöpöydän äärestä ja olohuoneen sohvalta. Siirtyminen studion ulkopuolelle vaati monenlaista valmistautumista. Suurimpia haasteita aiheutti tekniikka. Tekniikan vastaava Atte Penttinen järjesti ulkolähetyksiä varten suunnitellun lähetysauton Marikan pihaan ja varsinaiset juonnot tehtiin kannettavaan reportterilähettimeen. Musiikin soittamisen hoiti tuottaja Minna Matintupa Kauppakadun studiolta. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan:

- Nettiyhteys kotona katkesi heti kun radiolähetin laitettiin päälle. En saanut yhteyttä studioon kuin puhelimitse, joten soittelimme tuottajan kanssa jokaisen laulun aikana, mitä tehdään seuraavaksi. Tekniikan tökkiminen on varmaan aika tuttua kaikille etätyöläisille, Paaso arvelee.

"Alma-media" ei ollut nimensä veroinen

Radiolähetyksen tekeminen kotoa onnistui huolellisen ennakkovalmistautumisen avulla. Juontomateriaalia oli hankittava tavallista enemmän jo edellisenä päivänä ja aamulähetyksen kuvioita hiottiin valmiiksi jo ennen kuin ensimmäinenkään laulu kajahti radiosta. Radiojuontajan työssä kaiken on oltava tarkkaan ajoitettua. Aikamerkkien ja uutisten on osuttava sekunnilleen kohdalleen. Tällä kertaa koko tiimi sai tutustua juontajan suunnitelmiin, että palaset saatiin loksahtamaan paikalleen suorassa lähetyksessä.

- Kyllä tässä paljon enemmän töitä oli kuin tavallisessa juontovuorossa, mutta ihan mukavaa vaihtelua, Paaso pohtii.

Marika Paason kotona suoran lähetyksen tekemistä seurasivat myös mies ja kolmevuotias Alma. Nuori neiti osallistui innokkaasti lähetyksen äänitehosteiden luomiseen, mutta varsinaisia lausuntoja hän ei suostunut antamaan.

- Ehkä hän ei nimestään huolimatta ole mikään Alma-media!

Etätyö lisää viihtyvyyttä

Etätyön on koettu lisäävän työssä viihtymistä. Kun työtahtia voi säädellä joustavasti elämäntilanteen mukaan, myös jaksaminen paranee. Moni kokee etätyön myös lisäävän työn tehokkuutta, jos hälyisestä toimistosta pääsee ahertamaan häiriöttömään kotiin.

Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä etätyö ei kuitenkaan osoittautunut optimaaliseksi vaihtoehdoksi:

- Tästä kokeilusta lähinnä rennon työasun voisi siirtää jokapäiväiseen arkeen. Mielelläni palaan studioon, jossa tietoa on koko ajan paremmin saatavilla ja lähetystä voi hallita itse, Paaso summaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi