1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Protozoa

Loviisan Tavastbyn juomavedessä ui alkueläimiä

Loviisan Tavastbyn vedenottamon vesijohtoverkosta otetusta näytteestä on löytynyt cryptosporidium-alkueläimiä. Ruoka- ja juomavesi on vedenottamon alueella keitettävä. Myös käsihygieniaan tulee kiinnittää huomiota.

Protozoa
Vettä tulee hanasta
YLE / Touko Yrttimaa

Tavastbyn vedenottamon verkostovedestä tiistaina otetusta näytteestä on löytynyt alkueläintä, joka on alustavasti tunnistettu cryptosporidium-alkueläimeksi. Alkueläin aiheuttaa vesiripulia, johon voi liittyä vatsakipua, kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua. Taudin itämisaika on kolmesta päivästä kahteen viikkoon.

Oireet kestävät yleensä kahdesta neljään päivään. Usein tauti paranee itsestään, mutta lepo ja nesteiden nauttiminen on kuitenkin tärkeää.

Cryptosprodium on alkueläin, jota esiintyy tuotanto- ja lemmikkieläimillä sekä luonnonvaraisilla eläimillä. Ihminen voi saada tartunnan ulosteella saastuneen juomaveden, elintarvikkeiden tai uimaveden välityksellä.

Tavastbyn vedenottamon vesijohtoverkosto joudutaan desinfioimaan voimakkaalla kloorikäsittelyllä ennen kuin keittokehotus voidaan purkaa. Veden käyttäjiä tiedotetaan desinfioinnin aikatauluista ja käytännön järjestelyistä erikseen.

Hygieniaan kiinnitettävä huomiota

Vedenottamon alueella ruoka- ja juomavettä on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykin pesemiseen.

Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää, jotta jatkotartunnat voitaisiin estää esimerkiksi perheen sisällä tai päiväkotiyhteisöissä. Kädet tulee pestä saippualla hyvin wc:ssä käynnin jälkeen ja desinfioida esimerkiksi käsihuuhteella. Jokaisella tulisi olla henkilökohtainen käsipyyhe, erityisesti epidemian aikana.

Potilasnäytteistä ei ole toistaiseksi löydetty alkueläintä.

Yksityisen vesiosuuskunta Tavastbyn vedenottamon verkostoon kuuluu noin 60 kiinteistöä ja yksi päiväkoti. Yhteensä alueella on 150 veden käyttäjää. Tavastbyn ottamo toimittaa vettä Tavastbyn kylään, Lapinkyläntien alueelle, Hommansbyntien eteläpuolelle ja Othbackaan.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi