Keskusta jätti välikysymyksen lähipalveluista

Keskusta on jättänyt hallitukselle välikysymyksen kuntien lähipalveluista. Hallitus vastaa välikysymykseen alustavan aikataulun mukaan syyskuun viimeisellä viikolla.

talous

Keskustan välikysymyksen mukaan hallituksen kaavailema kuntauudistus heikentää keskeisten julkisten palveluiden saatavuutta ja vieraannuttaa ihmisiä päätöksenteosta.

Välikysymyksen mukaan hallituksen harjoittama suuruuden ihannointi merkitsee tulevaisuutta, jossa tärkeät lähipalvelut ovat entistä kauempana, ja jossa yhä harvempi päättää yhteisistä asioista.

Keskustan mukaan työssäkäyntialueisiin perustuvaa kuntauudistuta valmistellaan epärealistisella aikataululla. Välikysymyksessä epäillään kiireellä toteutettavan kuntarakenneuudistuksen säästöjen sijasta nostavan kuntien toimintamenoja.

Isompiin kuntiin perustuva kuntajako ei keskustan mukaan pelastaisi kuntataloutta hallinnon halpenemisen kautta, koska yleishallinnon osuus kuntien menoista on alle kolme prosenttia. Välikysymyksen mukaan kuntaliitokset eivät automaattisesti vähentäisi palveluiden järjestämisen kustannuksia tai byrokratiaa.

Välikysymyksessä huomautetaan, että suuremmissa kunnissa hallinnon osuus menoista on pieniä kuntia selvästi suurempi ja tehdyt kuntaliitokset ovat merkinneet kustannusten nousua useiksi vuosiksi ennen ja jälkeen liitoksen.

Keskusta perää välikysymyksessä myös kaupunkien ja kuntien päättäjille työrauhaa viedä loppuun kunta- ja palvelurakenteissa käynnissä olevia uudistuksia.

Lähteet: YLE Uutiset