KRP tutkii terrorismiepäilyä Suomessa

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan jutussa, jossa epäillään kahta henkilöä terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä terrorismirikokseen. Syyskuun alussa pidätettiin kaksi henkilöä, jotka ovat nyt vangittuina.

Keskusrikospoliisin päämaja Vantaalla.
Keskusrikospoliisi tutkii Suomen ensimmäistä terrorismirikosepäilyä. Kaksi henkilöä on vangittuna epäiltyinä terrorismirikoksista. Poliisi on äärimmäisen vaitonainen tutkinnasta.

Suojelupoliisi on seurannut Suomessa jo useiden vuosien ajan henkilöitä, joilla on uskottu olevan jonkinlaisia yhteyksiä terrorismiin. Koskaan Suomessa ei kuitenkaan ole ketään epäilty terrorismirikoksesta. Nyt Suomessa on kuitenkin meneillään ensimmäinen terrorismirikostutkinta.

Pidätysten jälkeen tehtiin pääkaupunkiseudulla useassa kohteessa kotietsintöjä, joissa takavarikoitiin todistusaineistoa.

Esitutkintaa edelsi pitkä tiedusteluvaihe, josta vastasi Suojelupoliisi. Jutun tutkintavastuu siirtyi Keskusrikospoliisin tutkintaosastolle toukokuussa 2011.

Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa ja jutun esitutkintaa jatketaan yhteisessä tutkintaryhmässä.

Kun YLE Uutiset kuuli terrorismitutkinnasta ja päätti uutisoida asian tänään, laittoivat KRP:n ja Supon johto yllättäen tiedotteen tutkinnasta ja järjestivät pikavauhtia yllätystiedotustilaisuuden lauantaille. Terrorismijutun tutkinnanjohtaja on vaitonainen tutkinnasta.

- Sen verran voin todeta, että tällainen tutkinta on meillä aloitettu, sanoo rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist KRP:stä.

Sitä, miten laajasta tutkinnasta on kyse tai ketkä kaksi epäiltyä ovat, Björkqvist ei halua kommentoida.

YLE Uutisten tietojen mukaan kyse on kuitenkin niin vakavasta rikosepäilystä, että jutulle on jo nimetty kaksi syyttäjää valtakunnansyyttäjänvirastosta. Syytteet on nostettava joulukuun puoliväliin mennessä. Enimmäisrangaistus tutkittavana olevista terrorismirikoksista on kahdeksan vuotta vankeutta.