1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyassa taistellaan Gaddafin viimeisistä linnakkeista

Libyassa raskaat taistelut Muammar Gaddafia tukevia joukkoja vastaan ovat jatkuneet perjantaina Sirtessä ja Bani Walidissa. Sirtessä väliaikaishallinnon joukot kertovat saaneensa Sirten kaupungin osittain hallintaansa uudessa hyökkäyksessä. Bani Walidissa puolestaan joukot ovat joutuneet vetäytymään.

Kuva: Reuters

Gaddafin tukijoiden puhemies sanoo väliaikaishallinnon joukkojen kärsineen Bani Walidin taisteluissa raskaita tappioita.

- Lukuisia miehiä tapettiin ja siepattiin. Taistelut eivät totisesti ole ohi, Gaddafin edustaja tähdensi.

Gaddafin kotikaupungissa Sirtessä on käytiin perjantaina kovia taisteluita toista päivää. Väliaikaishallinnon joukkojen edustajien mukaan he ovat saaneet hallintaansa noin puolet kaupungista etelän ja lännen suunnasta.

Al-Jazeera-televisiokanavan mukaan väliaikaishallinnon joukot olisivat saaneet haltuunsa myös kaupungin lentokentän.

Kaupungin laidalla taistelua seuraavien kansainvälisten kirjeenvaihtajien mukaan väliaikaishallinnon joukot olisivat noin kilometrin päässä keskustasta. Molemmat osapuolet tulittavat toisiaan raskain asein.

Sirten hyökkäys alkoi torstaina illalla. Misratasta lähteneet väliaikaishallinnon joukot tunkeutuivat torstaina kolmelta suunnalta Sirteen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema väliaikaishallinnon edustaja kertoi aiemmin perjantaina, että heidän joukkonsa mursivat torstaina Sirten puolustuksen lännessä ja etelässä noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustassa, mutta kohtasivat kiivasta vastarintaa ja joutuivat vetäytymään pari kilometriä kauemmas.

Misratan sotilasneuvoston mukaan heidän joukkojensa tappiot olivat torstaina 11 kaatunutta ja 34 haavoittunutta. 40 Gaddafia tukevaa taistelijaa on otettu vangiksi, neuvosto sanoo.

Väliaikaisneuvoston joukot aloittivat uuden hyökkäyksen perjantaina ja ovat sen jälkeen päässeet etenemään kaupunkiin Naton ilmaiskujen tuella. Nato on pommittanut Sirten sotilasrakennuksia ja asevarastoja.

Bani Walidissa vetäydytään

Taisteluja on käyty myös Gaddafin linnoituksesta Bani Walidin aavikkokaupungissa. Väliaikaishallinnon joukot joutuivat kuitenkin vetäytymään raskaan tulituksen vuoksi perjantaina auringonlaskun aikaan. Sotilaat kuitenkin vannovat iskevänsä takaisin, kunhan saavat joukkonsa järjestettyä ja lisää ammuksia.

Al-Jazeeran mukaan Bani Walidia puolustaa 1200 Gaddafille uskollista sotilasta ja heimojen joukkoja, ja suurin osa sadasta tuhannesta asukkaasta on paennut. Kaupunkia on piiritetty kaksi viikkoa.

Yhdysvallat sanoi perjantaina, että heidän tietojensa mukaan Muammar Gaddafi olisi yhä Libyassa. He eivät kuitenkaan tienneet tarkalleen, missä siellä. On epäilty, että Gaddafi olisi juuri joko Sirtessä tai Bani Walidissa.

Perjantaina Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili Tripolissa tapaamassa väliaikaishallinnon johtoa.