1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutuuslangasta oikotie käsitöihin

Nykyihmisen käsityöpaketti sisältää bling-bling puikot, puolivalmistelangan ja yksinkertaisen ohjeen. Tavallisesta langasta puolivalmisteet eroavat siinä, että lanka on valmiiksi neulosta tai verkkoa. Nopeimmillaan huivi syntyy muutamassa tunnissa.

langat
Kuvassa syksyn lankoja ja puikkoja.
Katariina Tiainen kutoo huivin parissa tunnissa.YLE / Kalle Niskala
Kuvassa Martta Heikkilä kutomassa huivia.

Martta Heikkilä kokeili puolivalmistelankaa kiinnostuksesta. Nyt urakkana on kutoa kuusi huivia.

- Tämä on mahdottoman jännää ja yksinkertaista ja tulee nopeasti valmista.

Martta Heikkilä kutoo puolivalmistelankaa perinteisesti heittämällä. Mahdollista on myös pitää lankaa sormenpäällä.

- Puolivalmistelangoista voi tehdä kaulahuiveja, juhlavia pontsoja, yksityiskohtia neuleeseen, hihansuita, kauluksia... Siitä voi myös tehdä osan hienoon juhlapukuun esimerkiksi flamenco-tyylisen alaosan, Käsityöliike Katariinan kauppias Katariina Tiainen luettelee.

Suomeen puolivalmistelangat tulevat neljästä eri maasta. Ne eroavat toisistaan tiheyden ja käyttötarkoituksen perusteella.

- Loopy on rennoin, Tonia on verkkomainen ja sopii farkku- tai nahkarotsityypille, Salsa on tiiviimpi ja talvisempi, Cancan on hienostunut, naisellinen ja juhlava. Kun Loopya ja Toniaa kudotaan verkosta, Salsan ja Cancanin silmukat nostetaan muutaman sentin välein reunasta, kauppias Katariina Tiainen neuvoo.

Bling-bling nuorten suosiossa

Varustekilpa näkyy käsityötarvikkeissa. Harmaa ja bambu ovat vaihtuneet glitteriin ja pimeässä hohtaviin puikkoihin ja virkkuukoukkuihin. Muotoilussa sairaudet on otettu huomioon.

- Neliskanttiset puikot on tarkoitettu reumaa tai nivelrikkoa sairastaville. Ne pysyvät hyvin kädessä ja ovat erityisen terävät, joten niillä on mukava tehdä, Katariina Tiainen toteaa.

Sanotaan, että enää ei tarvitse olla käsityöihminen saadakseen huivin valmiiksi. Apua siitä kuitenkin olisi. Vaikka puolivalmistelangan kutominen paksuilla puikoilla on nopeaa, työ pitää aloittaa alusta, jos silmukat tippuvat.

Martta Heikkilä suosittelee vähän ohuempia puikkoja. Hänelle käsityön tekeminen on nautinto.

- Kaikkein paras palkinto on huomata, että sitä käytetään. Muuta palkintoa ei tarvitsekaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Petra Haavisto

Lue seuraavaksi